dissabte, 21 de novembre de 2020

La veïna del costat

Autora: Yewande Omotoso
Editorial, any: Editorial Les Hores, 2020 (segona edició, la primera al 2019)
Títol original, idioma, any: The Woman Next Door, anglès, 2016
Gènere: Narrativa
Traductora: Àfrica Rubiés
Número de pàgines: 304
Llegit en: Català

A Ciutat del Cap, a Sud-Àfrica, hi ha barris benestants habitats per blancs, productes de la segregació racial. En una d'aquestes comunitats, Katterijn Avenue, hi ha una excepció: l'Hortensia James. Amb arrels familiars a Barbados, la vida la va portar Sud-Àfrica i a instal·lar-se en aquest barri tan exclusiu, amb el seu marit Peter, que sí que és blanc. Tot i ser una persona amb carrera i que s'ha guanyat molt bé la vida, la seva participació a l'Associació de Veïns, i la seva simple presència, incomoda la resta d'habitants del barri, acostumats a que les persones negres només els fan de servents. D'entre tots, la Marion Agostino, la seva veïna més immediata, és la que té més reticència amb l'Hortensia. Al llarg dels anys s'ha establert entre les dues una gran rivalitat i molta agror. Cap de les dues es tolera i, cadascuna a la seva manera, intenta passar per sobre de l'altra. No s'adonen, però, que les dues s'assemblen més del que volen reconèixer, dones de caràcter, amb carrera i que han hagut de lluitar molt i patir encara més per arribar on són ara, ja a la recta final de les seves vides. Un accident fortuït potser serà la cola que les acabi unint, després de tants anys de rivalitat.

Aquesta història, que conté molts elements autobiogràfics de l'autora, parteix d'una premissa amb molts ingredients que la fan interessant. La situació socio-política de la Sud-Àfrica de l'Apartheid i posterior és un bon al·licient, i el cas concret que es narra encara hi posa una mica més de sal. S'hi tracten temes com el racisme institucionalitzat o les relacions de poder, però també la lluita feminista, la maternitat i el naufragi de les relacions personals. Un còctel que s'anirà desgranant a mesura que avança la trama centrada en l'actualitat, la relació entre les dues dones, els seus problemes amb la pèrdua, la vellesa i la propietat, alhora que coneixerem les seves històries personals, difícils, cadascuna amb les seves problemàtiques pròpies. No és de casualitat que ambdues hagin desenvolupat mal caràcter i saltin espurnes sempre que estan juntes. No tenen res personal l'una contra l'altra, però sí que aboquen en la seva antagonista tota una vida de greuges. El llibre comença a bon ritme, posant-nos en situació, però es va alentint mica en mica a mesura que se'ns presenten les vides de les dues protagonistes. Algunes de les vivències sembla que s'allarguen una mica innecessàriament. Però tot i així, la narració es manté àgil i és capaç de mantenir l'atenció del lector fins el final.
 
Una d'aquelles lectures que va molt més enllà del que es veu a simple vista. Podria ser una història simple, de dues veïnes barallades, de discrepàncies pel territori i la manera de viure, fins i tot simple en el tractament del conflicte racial. Però és tot això i moltíssim més; tot alhora. El ventall de temàtiques es correspon a la difícil trajectòria vital de dues octogenàries que se les han vist de tots els colors, però molt especialment el blanc i el negre. Assistim com a espectadors a tota mena de conflictes i tensions, amb algun punt còmic i al caràcter esquerp, agre i antipàtic, especialment entre elles, de dues protagonistes que, de totes maneres, no podem deixar d'estimar. Que els vulguem clavar un calbot de tant en tant és una altra història. Un bon llibre, de ritme lent i que convé anar paint, amb molta teca, un bon nivell narratiu i una traducció notable. I una nova mostra del bon ull de l'Editorial Les Hores per portar a casa nostra autors (i en especial autores) que ens podrien quedar molt lluny, però que val la pena que siguin traduïdes al català. Aquesta tasca mereix, sens dubte, un reconeixement.

Impressió general: @@@ i mitja

2 comentaris: