Autora: Rachel Ignotofsky (il·lustracions d'ella mateixa)
Editorial, any: Estrella Polar, 2018
Títol original, idioma, any: Women in Science. 50 fearless pioneers who changed the World, anglès, 2018
Gènere: Divulgació
Traductor: Lluís Delgado
Número de pàgines: 121
Llegit en: Català

Què tenen en comú els eclipsis, els plesiosaures, la higiene en els hospitals, la fissió nuclear, el pedal del cubell de les escombraries, la primera cura de la lepra, els terraris dels parcs zoològics, els gens saltadors o transposons, el primer llenguatge de programació universal, l'estructura molecular de la penicil·lina, la desintegració beta, els fonaments de la Wi-Fi i el Bluetooth, els càlculs que van permetre anar a la Lluna i tornar, la doble hèlix de l'estructura del DNA, la tècnica del radioimmunoassaig per estudiar les hormones, la matèria fosca de l'univers, els púlsars, els telòmers dels extrems dels cromosomes o les cèl·lules de xarxa? Que totes elles, i tantes altres, van ser observades, descrites o inventades per dones. I què tenen en comú totes aquestes dones científiques? Doncs que la majoria han estat terriblement invisibilitzades per la comunitat científica, dominada per homes, durant molts anys. És tan evident que les dones han contribuït enormement al progrés científic, com que s'ha intentat fer veure que no era així. Per sort, llibres com aquest 'Dones de ciència' ajuden a reparar una mica aquest greuge.

He volgut deixar aquest llibre per la setmana del 8M, encara que ja hi ha un dia dedicat a la dona i a la nena en la ciència (11 de febrer), però per deformació professional és normal que pari més atenció a les científiques i investigadores en una data tan significativa. Llegir aquest llibre il·lustrat és un cúmul de sorpreses, ens parla de 50 pioneres que han fet contribucions cabdals en tots els camps científics, amb un afegit d'unes quantes més al final, però la majoria d'elles són desconegudes pel gran públic. Jo mateix, de les 50 en coneixia només 6, i algunes pràcticament només de nom. Ara bé, l'obra de moltes elles és ben coneguda. El llibre està plantejat per un públic més aviat juvenil, cosa que no vol dir que no faci una bona tasca divulgativa molt apta per a tots els públics. La mateixa autora il·lustra cadascuna de les científiques en unes pàgines plenes de color i de detalls entranyables. Un format molt escaient, encara que poc portable, però això són manies meves de carregar els llibres a tot arreu. Anècdotes, dades biogràfiques i distincions completen als marges el text dedicat a cadascuna de les heroïnes. Entenedor i planer.

A poc que us agradi la ciència, no perdeu l'oportunitat de fer un cop d'ull a aquest volum. Garantit que us emportareu més d'una sorpresa. No és ben bé un llibre de divulgació científica, sinó de divulgació de científiques, i li dono molt valor perquè ja és hora que reconeguem la tasca de la dona en un conjunt de camps que durant segles els van estar vetats. Hi he trobat a faltar a Lynn Margulis, que va fer importants contribucions a la teoria de l'evolució, però bé. Actualment, les dones ja són majoria en diverses carreres científiques, però com passa en el món laboral en general, quan anem pujant en la jerarquia, investigadores principals, directores de centres d'investigació, presidentes d'empreses biomèdiques i tecnològiques, tots aquells càrrecs a qui s'atribueixen els descobriments, vaja, són molt més escasses. Per això és important que llibres com aquest posin sobre la taula que hi ha precedents, que les dones també han contribuït al desenvolupament científic i que ho seguiran fent, cada cop més. Llibre bonic i interessant, què més voleu?

Impressió general: @@@