dilluns, 19 de març de 2018

100 preguntes sobre el càncer

Autors: Daniel Closa i Salvador Macip
Editorial, any: Cossetània
Gènere: Divulgació
Número de pàgines: 222
Llegit en: Català

Quant sabeu sobre el càncer? Se'n diuen moltes coses per tot arreu perquè és una de les principals causes de mort en el món occidental, però quantes són fiables? En aquest llibre escrit a quatre mans per dos dels divulgadors més reconeguts del panorama català s'hi poden trobar moltíssimes respostes. El format 'de cent en cent' de l'editorial Cossetània permet parlar dels temes més variats en capítols curts de dues pàgines, i en aquest cas trobem un llibre de divulgació per a tots els públics que ens parla del càncer des de set perspectives: la malaltia en termes generals, els seus mecanismes, els principals tipus de càncers, causes i factors de risc, tractaments, veritats i mites i la prevenció. Una revisió completa del que sabem de la malaltia i de què fem per combatre-la, tot plegat explicat amb paraules entenedores i de manera planera per fer assequible allò que ens ha costat tant d'entendre, i que de vegades encara no entenem.

En Daniel Closa juga a casa amb aquest llibre, ja que ha fet servir aquest format altres vegades, però és el primer cop per en Salvador Macip. Entre els dos han estat capaços de respondre 100 preguntes de manera sintètica i concisa, que se'ns entreguen en petites píndoles o fitxes fàcils de llegir i d'entendre. Eviten tecnicismes, i sempre que hi ha 'paraulotes' científiques són explicades convenientment. Això fa que el llibre sigui molt assequible per tothom, encara que no n'entengui ni un borrall sobre càncer o sobre biologia en general. Que per cert, per explicar aquesta malaltia, o malalties, res millor que la combinació d'un metge i un biòleg. La selecció de temes és bona i l'organització també, senzilla i estructurada. Qualsevol que hagi llegit aquests autors ja coneix la seva capacitat de fer-se entendre explicant conceptes ben difícils. Potser la part més densa és la dels tractaments, però més val explicar-la bé, oi?

Un llibre conjunt de dos dels meus autors més llegits i admirats, per deformació professional, però no només, que parla d'un tema que m'interessa, perquè també és el meu en l'entorn laboral, tenia tots els números d'agradar-me, i no hi ha pas sorpresa en la meva valoració. Tinc les meves reserves amb el format triat, es queda petit pel tema que es tracta, i per com de ben escrit i explicat està. I a més, sempre cometo l'error de llegir aquests llibres massa ràpid, i m'acabo empatxant, és recomanable llegir-lo amb calma i anar assimilant, se'n treu més profit. De totes maneres, és molt meritori fer divulgació amb aquestes limitacions. La valoració que en faig és de cara a la gent no formada però que té un mínim interès en la ciència, que hauria de ser tothom. S'ha de llegir. Aprendreu moltíssim sobre el càncer i aclarireu  molts coneixements erronis adquirits per tot el soroll que l'envolta.  Val la pena tenir-lo a mà per anar consultant. A més té un missatge molt positiu, no li hem de perdre mai el respecte al càncer, però tenim motius per a l'esperança. Aquí també en trobareu uns quants.

Valoració: @@@@

7 comentaris:

 1. Moltes gràcies per la crítica, XeXu. M'alegro que hi hagis troabt aquestes virtuts. Esperem que sigui un llibre que faci servei... Si més no a mi m'ha servit per deixar el Murakami a la cuneta: 21-19! Haw haw haw! ;)

  ResponElimina
 2. En general, aquesta col·lecció de Cossetània està donant molt bons llibres. Me l'apunto!

  ResponElimina
 3. Una de les virtuts que tenen els autors és que saben explicar les coses de manera que gent que, com jo, no té res a veure amb la medicina o la ciència, les pugui entendre.
  El vaig llegint a poc a poc, tal com recomanes, encara que potser n'hauré d'accelerar la lectura de cara a una propera visita que farà un dels autors a les terres lleidatanes ;)

  ResponElimina
 4. Si no t'arriba a agradar el llibre dels nostres científics preferits de la catosfera n'hi ha per fer-te fora a puntades de peu. Llàstima que això del càncer no em crida, potser quan me'l detectin canvio d'opinió.

  ResponElimina
 5. Em sembla fantàstic que algú amb coneixements faci aquest tipus de llibres de divulgació assequibles per a tothom, més propaganda s'hauria de fer-ne i que la gent deixés de mirar i creure tot el que surt a internet com si fos dogma de fe.
  Professionalment hauria agraït tenir-lo a l'abast fa temps.

  ResponElimina
 6. Moltes gràcies per comentar aquesta ressenya. Aquest és un bon llibre de divulgació que convé llegir si es vol aprendre alguna cosa sobre càncer, aprofundir, o senzillament gaudir d'una manera de fer fàcil allò que és tan difícil i complicat.

  Salvador, de virtuts en té moltes, i és un llibre per calmar inquietuds i fer extensiu un enemic tan enigmàtic a tothom. Però una virtut que no té és la de fer-te guanyar a Murakami. És allò de guanyar en vots i escons, ja saps. Guanyes a ressenyes, però no a llibres llegits totals, així que no tens legitimitat. Però si tot va com esperem, és probable que aquest any l'acabis guanyant. Ja veurem!

  Maurici, en general aquesta col·lecció és interessant per aprendre i conèixer anècdotes sobre un tema. Però aquest és un molt bon llibre de divulgació i potser aquesta col·lecció se li queda petita. Apa, ja ho he dit.

  Jomateixa, és talment com ho penso. He mirat de valorar-lo no des de la meva perspectiva sinó des de la perspectiva dels que no heu tingut formació en aquests camps, i penso que realment se n'han sortit molt bé, fan fàcil allò que no ho és. I és que els dos autors tenen voluntat divulgadora, no només de lluir coneixements. I això és molt d'agrair pels lectors i lectores.

  Pons, aquesta possibilitat no la contemplava. M'agrada com escriu en Dani, i m'agrada com escriu en Salvador. I a més parlen d'un tema que a mi sí que m'interessa. No podia fallar. I si tu el llegissis sabries que hi ha possibilitats de que ja tinguis un càncer, però que no te'l detectin fins d'aquí a unes dècades. Ja el llegiràs llavors.

  Botika, mai és tard. Encara que no et serveixi ja per la feina, potser sí que et servirà per aprendre coses interessants, i desgranar una mica el gra de la palla que corre per internet, com tu dius.

  ResponElimina
 7. Jo sí que el buscaré i el llegiré. El tenia vist, però ara encara més motius per agafar-lo!

  ResponElimina