diumenge, 14 de gener de 2018

Astrofísica per a gent amb presses

Autor: Neil deGrasse Tyson
Editorial, any: Edicions 62, 2017
Títol original, idioma, any: Astrophyics for People in a Hurry, anglès, 2017
Gènere: Divulgacó
Traductora: Núria Parés
Número de pàgines: 184
Llegit en: Català

En Neil deGrasse Tyson és el divulgador científic que va prendre el relleu a Carl Sagan en la sèrie de documentals anomenats Cosmos. El seu camp investigador és l'astrofísica i val a dir que és capaç d'explicar conceptes realment difícils de manera planera, entenedora i aportant un toc d'humor molt personal. En aquest llibre pretén fer-nos una repassada general dels coneixements que tenim actualment en astrofísica, i això no vol dir només parlar de planetes i galàxies llunyanes. A l'espai hi ha molts misteris i per anar-los resolent els investigdors han hagut de posar-hi ingeni al llarg del temps. Així doncs, no només descobrirem com es va formar l'univers que coneixem, sinó com ens ho hem fet per anar aprenent tot això. Ah, i fins i tot sabrem com s'ho podrien muntar els extraterrestres per descobrir-nos a nosaltres!

Aquest és un llibre ben estructurat i que ens fa un recorregut per uns coneixements que la majoria de nosaltres desconeixem i se'ns escapen. Però per aproximar-nos a entendre l'univers, la seva distribució i el seu coneixement també necessitarem alguns conceptes que ens toquen de més a prop, com les radiacions electromagnètiques i la física departícules. Mons fascinants que acaben sent eines per saber d'on (i de quan) venim i cap a on anem. Neil deGrasse ho explica molt bé, i amb gràcia, pero no es pot evitar que ens perdem, perquè l'astrofísica no és fàcil per més bon divulgador que siguis. I ell ho és, però quan ens parla de matèria fosca, o d'energia fosca, de camps gravitacionals i trajectòries planetàries, el que acaba donant voltes és el nostre cap.

Tot i així, m'ho he passat bé llegint-lo, no és el primer llibre de divulgació d'aquest tipus que llegeixo malgrat que dista molt del meu camp de coneixement i no ho entenc pas tot. Però no em rendeixo, i menys si qui m'ho explica és aquest autor, que em va encantar a Cosmos, i m'ha tornat a atrapar amb aquest llibre. Una lectura força estimulant, però tampoc no es que es pugui recomanar a tort i a dret, és perfectament comprensible que aquests temes deixin indiferent a molta gent. Encara que, qui no porta un petit astronauta a dins?

Valoració: @@@

8 comentaris:

 1. És cert que és un tema dur, però el Tyson ho explica tant bé com es pot explicar. Al final, de tant llegir llibres seus ho acabarem entenent tot! :)

  ResponElimina
 2. Bé, aquest no l'anotaré als pendents, que ja en tinc molts i no és una temàtica que m'atragui excessivament.

  ResponElimina
 3. M'agraden els llibres de divulgació científica, la prova és que a totes les meves llistes anuals de llibres llegits n'hi ha més d'un.
  Aquest, en concret, no l'he llegit però no em faria res fer-ho si algun dia em cau a les mans. A mi també em va enganxar la sèrie Cosmos.

  ResponElimina
 4. A mi de tant en tant també m'agrada llegir llibres d'aquest tipus, malgrat fer-ho menys sovint del que voldria. Ara n'estic llegint un d'ADN que està prou ben explicat. Aquest que dius sona bé!

  ResponElimina
 5. M'agraden molt aquests llibres a mi. Últimament busco que es compliquin amb fórmules matemàtiques i conceptes espessos. Sóc així d'estrany. M'apunto aquest per llegir, Neil deGrasse explica molt bé i de manera tan amena que sempre val la pena.

  ResponElimina
 6. Ja fa temps que em començo a plantejar llegir alguna cosa d'aquest tipus, i la veritat és que el fet que tingui tan poques pàgines anima a endinsar-se. Me l'apunto.

  ResponElimina
 7. Gràcies per llegir un llibre que si que es per mi. Jo també em vaig enamorar (metafòricament) d'en Neil amb el nou Cosmos, encara espero la segona temporada.

  ResponElimina
 8. Perquè després diguin que la ciència no interessa! Em sembla que feia temps que un llibre no despertava tant interès entre els comentaristes del blog, així que moltes gràcies per ser-hi!

  Salvador, no aspiro a tant, però sí a gaudir de peces de bona divulgació en diferents camps, que sempre va bé. És bo el deGrasse, eh. Tot i que gairebé el prefereixo com a 'youtuber', que les cares que posa mentre explica les coses també són molt bones.

  Jomateixa, així a priori, suposo que és una temàtica que a ningú li atreu especialment, hahaha. La veritat és que a mi en realitat sí que m'agrada el tema, sóc completament inútil en física, però ho passo bé. Però entenc que no te l'anotis!

  McAbeu, també llegeixo divulgació de tant en tant, i aquest no serà l'únic de l'any segur, pensa que a la primavera tenim un Macip-Closa sobre la taula, així que està cantat. Però aquest tema és molt diferent, és clar. Si ara ja descansa a la lleixa corresponent és exclusivament per 'Cosmos'. Em va encantar aquest home a la sèrie de documentals, i després m'he anat interessant per ell. Quan vaig veure aquest llibre va ser amor a primera vista, és clar.

  Eli Ramírez, quin estàs llegint, 'El Gen'? O potser el del Manel Esteller? Bé, aviat ho sabré. Ja saps que aquest és un rotllo molt diferent, però també està molt bé.

  Peix, aquí hi trobaràs una mica de matemàtica, però no massa. És la part que més m'ha marejat a mi, potser serà la que més t'agradarà a tu. Per la resta coincidim, en deGrasse és un gran divulgador.

  Botika, pensa que parla d'astrofísica, eh? Vull dir que hi ha altres llibres de divulgació científica, de biociències, per exemple. Però si t'interessen aquests temes en concret, aquest sens dubte és un bon llibre per endinsar-s'hi.

  Pons, si tot va bé, aquest any tindràs algun altre llibre que sigui per tu també. Tu que ho saps tot, està prevista la segona temporada de Cosmos o és com la pel·li de Community?

  ResponElimina