dijous, 7 de setembre de 2017

L'acusació

Autor: Bandi
Editorial, any: Edicions del Periscopi, 2017
Títol original, idioma, any: Gobal, coreà, 2014
Gènere: Relats
Traductors: Héctor Bofill i Hye Young Yu
Número de pàgines: 232
Llegit en: Català

Si es tractés d'una distòpia de ficció, ens meravellaria la imaginació de l'autor. Però no. Les històries que podem llegir en aquest recull de relats exposen una realitat que a nosaltres, els occidentals, ens costa d'imaginar que existeixi en algun lloc. Unes vides senzilles, aparentment normals i corrents, sota un règim totalitari que ho controla tot i contra el que no et pots revelar, tant si és de manera voluntària com involuntària. La propaganda que amaga el caos i totes les desgràcies que passen. Buscar culpables on sigui per tal que el Partit no tingui la culpa de res. Els permisos per viatjar, fins i tot dintre el mateix país. L'abús de poder dels responsables del partit. Les castes i classes socials, tan marcades. El poder absolut del Gran Líder. Corea del Nord és això, i és real. Un règim dictatorial comunista, antidemocràtic i totalitari, avalat per un únic Partit que ho controla tot, i al que tothom vol pertànyer. I entre la malesa, els escrits d'en Bandi, que es juga la pell per denunciar aquest règim i aconsegueix treure els seus escrits del país de manera clandestina. Tota una proesa.

Cadascun dels 7 relats del recull està ambientat en unes situacions molt quotidianes que serveixen a l'autor per denunciar un aspecte concret del règim, de manera subtil de vegades, i també irònica. Els personatges prenen consciència de que el que els passa no és normal. En alguns casos defensen el règim i ni ells mateixos ho entenen. En definitiva, amb una escriptura planera i força agradable, l'autor posa de manifest tot allò que no va a Corea del Nord i que la seva gent assumeix com a normal, però que no ho és. De retruc podrem conèixer també molts costums i maneres de fer dels coreans, que també és interessant, es tracta d'una cultura molt diferent a la nostra. Els relats van ser escrits a la dècada dels '90, però van trigar molt temps a poder sortir del país. Això s'explica a l'epíleg, hi ha altres escriptors de Corea del Nord que han criticat el règim des de fora del país, però fer-ho des de dins és jugar-se la vida a cada paraula.

Té molt mèrit el que aconsegueix Bandi. Normalment quan tens un propòsit en escriure, com és el cas de la crítica d'un règim, acaba sent més important que s'entengui bé el que vols expressar, i la literatura se'n ressent. Però en el seu cas no és així. Potser no són els contes més emocionants i intensos que es poden llegir, però estan molt ben escrits i combinen molt bé la capacitat literària de l'autor, que és molta, i la seva vessant de denúncia. Si no estiguessin basats en la realitat probablement els valoraria menys, no ens enganyem. Però el fet d'adonar-me a cada relat què és el que grinyola, el fet de conèixer una realitat que ens és tan esquiva i fosca, fa que calgui valorar molt bé aquest llibre, i que la seva lectura sigui interessant en molts aspectes. És un bon llibre, però el que el fa gran és el que ens ensenya, el que aprenem i tot el que ens fa reflexionar. És com llegir 1984. Però fa encara més por.

Valoració: @@@@

9 comentaris:

 1. Saps que estic molt d'acord amb el que dius; però no sé si dir-ho en veu alta, que aquests estan en mode llença-missils.

  ResponElimina
 2. Me l'apunto, també. Sembla molt interessant.

  ResponElimina
 3. No el coneixia, molt interessant i valent per part de l'autor.

  ResponElimina
 4. Prenc nota, sembla interessant. Sempre he pensat que la crítica i la bona literatura poden anar de la mà. Hi ha qui no ho veu així.

  Vicent

  ResponElimina
 5. Completament d'acord. Molt bona lectura.

  ResponElimina
 6. Vols conèixer la autèntica realitat de Corea del Nord? The Interview xD

  ResponElimina
 7. L'havia vist i no m'havia cridat massa l'atenció, però tal i com en parles, l'hauré de tenir en compte.

  ResponElimina
 8. Ja es veu que aquest llibre ha aixecat polseguera. Feia molt temps que no tenia tants comentaris en una ressenya, i a més per un autor Coreà desconegut aquí! Força insòlit, però és que tot el que vingui d'aquella distòpia real ens genera interès, i més si és clandestí. Moltes gràcies pels comentaris.

  Allau, ves que no s'hagin posat en aquest mode per la publicació d'aquest llibre! No, que ja fa anys que corre, i a més no els cal cap excusa per fer un Sant Joan a la tardor a aquests.

  Maurici, una bona lectura, però sobretot interessant.

  McAbeu, penso que en pots gaudir, sospito que t'interessaran les mateixes coses que a mi, deixant de banda que està ben escrit i es llegeix bé.

  Botika, tant el pròleg com l'epíleg asseguren que la història de l'autor és real, va aconseguir treure del país els seus escrits, sense sortir ell. A mi em sembla gairebé inversemblant, però ja sigui una operació de màrqueting, o la realitat, penso que val la pena fer-li una llegida.

  Vicent, estem parlant de crítica social, i és clar que és compatible amb la literatura, però no sempre van de la mà. O s'escriu bé, o es posa de manifest una realitat desagradable. En aquest cas l'autor ens posa 'exemples pràctics', són situacions que podrien ser reals, adornades, i ben explicades, per tal de posar en evidència alguna anomalia del règim. Ho fa amb notable mestria, val a dir.

  Jordicine, val la pena llegir-lo, certament.

  Pons, l'he mirada aquest mateix any. La veritat és que comença bé, aconsegueix enganxar-te, però acaba de manera francament patètica. Un frau de pel·li, per tal com la van vendre.

  Jomateixa, no és un llibre d'aquests per passar l'estona, i si no tens interès per saber el que passa a Corea del Nord pots prescindir-ne. Però a mi m'ha resultat més interessant del que pensava i tot. Grata sorpresa.

  ResponElimina