Autor: Daniel Closa
Editorial, any: Cossetània, 2020
Gènere: Divulgació
Número de pàgines: 213
Llegit en: Català

Si mirem quines paraules són les més buscades als cercadors aquest 2020, el més probable és que Covid-19 o coronavirus encapçalin els primers llocs. I és que no tots els anys patim una pandèmia global que capgira les dinàmiques de tot el món. Parlem de la malaltia, dels símptomes, de les restriccions que ens imposen per evitar contagis i molt en general de l'organisme que ho ha provocat tot: el virus  SARS-CoV-2. Però sabem què és un virus, realment? Ens podem imaginar aquest, més enllà de la típica representació que se'n fa d'esfera amb punxes? I el que provoca la SIDA? O les Hepatitis? O la grip estacional? Daniel Closa torna a venir al nostre rescat. De manera molt oportuna, aquest llibre fa una repassada molt didàctica i planera a tot allò que sabem del cert del món dels virus: com són, quins tipus n'hi ha, com infecten, com es distribueixen, què podem fer per defensar-nos-en, i fa una revisió del què sabem sobre els virus més coneguts que afecten a humans. Sí, també parla a bastament del SARS-CoV-2! No hi podia faltar l'estrella del moment.

No cal dir que Daniel Closa és un dels millors divulgadors científics que tenim a casa nostra. La ciència l'apassiona, en totes les seves branques, i la sap explicar com ningú, d'una manera tan entenedora que posa a l'abast de tothom conceptes ben complicats. I els virus en són, de complicats. I diferents. I punyeteros, perquè sembla que vulguin portar la contrària a les convencions sobre la vida i la biologia que tenim els científics. El format del llibre és perfectament conegut per l'autor, si no m'he descomptat, ja és el sisè que aporta a aquesta col·lecció 'De cent en cent', dels quals ja he llegit la majoria. Es tracta de petites píndoles temàtiques de només dues pàgines que desenvolupen conceptes concrets. Una mica com fa diàriament en el seu blog Centpeus, però tots enfocats al tema central del llibre. En aquest cas, els primers capítols estan dedicats a explicar de manera molt didàctica els fonaments de la virologia. Espectacular la capacitat de fer-se entendre en aquesta fase introductòria. Posteriorment, tracta la biologia dels virus i desgrana allò que sabem sobre els més 'populars'. No hi ha una divisió formal per blocs temàtics que personalment hauria trobat desitjable, però de manera oficiosa existeix. Com ja he comentat altres cops, aquest format és interessant, però molt limitant, de vegades perquè et falten capítols, i d'altres perquè has d'arribar a 100 i no tots aconseguiran despertar el mateix interès. Aquí potser passa això darrer, però en tot cas n'hi sobrarien molt pocs.
 
Un altre dels inconvenients que trobo al format és que sempre l'agafo amb moltes ganes, però la mateixa estructura m'acaba cansant una mica. Però això és problema meu, que m'empasso els llibres tots d'una tirada, i aquests concretament són per degustar amb més calma. Anar llegint capítols de mica en mica, potser intercalant amb algun altre llibre, perquè no t'acabis saturant d'aquestes petites càpsules divulgatives. De totes maneres, això només és un consell lector, que jo 'no el llegeixi correctament' no li resta qualitat i en valoro molt l'esforç d'estructurar i d'explicar de manera tan entenedora un tractat sobre virus, uns organismes dels que tothom ha sentit a parlar però que només aquells qui els estudien saben realment què són. Especialment recomanable la primera part de conceptes bàsics, l'he trobat fantàstica. Després ve la part interessant, però també es complica, és clar. En uns moments en que patim diàriament una tempesta d'informació no contrastada i abunden les conspiranoies, penso que seria molt recomanable invertir un temps en llegir obres com aquesta, fàcils d'entendre, amb informació veraç i amb vocació només divulgativa. Un petit oasi científic en mig de la cridòria.

Impressió general: @@@ i mitja