diumenge, 26 de febrer de 2017

L'abominable crim de l'Alsina Graells

Autor: Pep Coll
Editorial, any: Empúries, 1999
Gènere: Novel·la negra
Número de pàgines: 220
Llegit en: Català

En el trajecte de Barcelona a Lleida en Alsina Graells algú ha assassinat el diputat conservador espanyolista Feliciano Moran. En el mateix cotxe de línia viatja el nou inspector dels mossos Sergi Massanés, que és qui descobreix el cos a l'última fila de l'autocar. Entre els passatgers, només un grapat de persones aparentment poc sospitoses, però algun d'ells ha hagut de ser l'assassí, i el marge de maniobra en un espai tan reduït no és gaire ampli. Durant la investigació descobrirem que tots els passatgers van tenir moments per cometre el crim, i fins i tot, en alguns casos, motius. Però l'inspector, amb l'ajuda d'altres mossos novells, haurà de descobrir l'autèntic assassí, en un moment en que les competències policials estan molt repartides entre els diferents cossos, i que el sentiment independentista comença a créixer, però és encara tímid i acomplexat. 

Les premisses d'aquesta història són atractives i el 'marc històric' també ho és i dóna joc. Pep Coll construeix una trama que no sembla que ha de donar per tant, però sí que dóna. El possible crim per motius polítics, un grup terrorista, els motius dels diversos passatgers, els cossos policials en continua pugna. Tot un conjunt que no es resoldrà fins el final, ple de girs i de possibles culpables. Se li ha de reconèixer els mèrits de la ironia i d'introduir-hi de manera natural la rabiosa actualitat del moment que es va escriure, molta d'ella perfectament vigent avui dia. Sí que potser abusa de la hilaritat i converteix la novel·la negra en una història menys seriosa, però entenc que ja és això el que busca, treure ferro a molts aspectes.

Després de destacar-ne les virtuts, he de dir que el llibre se m'ha fet pesat, i em sap greu, perquè trobo que l'escriptura és destacable i la trama interessant, però m'he travat i no hi havia manera d'avançar. Fins i tot m'he saltat alguns fragments de les cròniques d'una suposada escriptora que viatja a l'autocar, llarguíssimes i en cursiva, que ens expliquen més coses del passat d'alguns personatges. Molt gratuïtes en alguns casos. No puc dir que l'escriptura sigui recargolada, ni culpar el text en lleidatà, simplement no l'he trobat gens fluid i m'ha costat avançar, i això sempre els resta punts a les lectures. Hauré de donar alguna altra oportunitat a l'autor per veure si m'hi enganxo o no.

Valoració: @@

5 comentaris:

 1. Fa anys que me'l vaig llegir, però el regust que em va deixar és semblant el teu. Si vols provar un bon llibre d'aquest autor, llegeix Dos taüts negres i dos de blancs. Val la pena!

  ResponElimina
 2. Fa molt temps que el vaig llegir, i potser sí que hi havia alguns moments que no calien, però en general em va agradar.

  ResponElimina
 3. Doncs a mi em va agradar tant, fa una pila d'anys, que no fa gaire el vaig tornar a llegir, i tot i que no és per tirar coets a mi se'm va fer molt distret, em sap greu que t'hagi costat tant.

  ResponElimina
 4. Sap greu de vegades quan li veus les virtuts a un llibre, però no t'acaba d'entrar, i ja dic que amb aquest m'ha costat. M'ha sorprès veure que coincidim amb alguns de vosaltres. Gràcies per comentar!

  Salvador, tant en les virtuts que li reconec, com en la poca capacitat d'enganxar?

  Maurici, m'atreia aquest llibre que dius, però no m'acabava de decidir, i com que vaig ensopegar amb aquest en una llibreria de segona mà, vaig decidir provar a veure què tal l'autor. Ja veig que l'hauré d'acabar llegint per decidir-me.

  Jomateixa, tot el plantejament està bé, però per algun motiu no flueix. Sí que li vaig trobar parts supèrflues, i aquestes encara em costaven més, és clar. No em sorprèn que algú altre en pugui guardar bon record, però.

  Botika, que estrany que no coincidim tu i jo, oi? Hahaha. Ja us dic que no em sorprèn, que el llibre té bones coses, això segur, però a mi particularment no ha aconseguit atrapar-me. Se m'ha fet pesat. Qüestió de gustos.

  ResponElimina