dimecres, 24 de juny de 2015

Triviacat-Ciència

Autor: Daniel Closa
Editorial, any: Angle Editorial, 2015
Gènere: Divulgació
Número de pàgines: 191
Llegit en: Català

Com aconseguir que la gent s'interessi per la ciència? Doncs jugant. Aquesta és l'aposta del darrer llibre de Daniel Closa, conegut blogaire i divulgador científic. L'editorial Angle engega una col·lecció de llibres amb un format peculiar: un test de preguntes amb resposta múltiple, i la seva pertinent explicació posterior. Aquest sobre ciència no deixa de ser un llibre de divulgació, però de temes molt diversos i variats, i amb l'afegit que pots jugar a encertar les preguntes abans d'assabentar-te de moltes curiositats científiques, algunes de les quals erròniament acceptades per la cultura popular. Ideal per posar a prova els coneixements a nivell usuari, i fer una cura d'humilitat als que ens hi dediquem! Però sobretot, una aproximació a la ciència de manera planera i entenedora, i un recordatori que la ciència és a tot arreu, no només als laboratoris.

Qualsevol que hagi llegit algun dels llibres de divulgació d'en Closa, o que llegeixi el seu blog diàriament (ara fa vacances el tio), ja sap què pot trobar en aquest llibre, que és curtet i compta només amb 47 preguntes. I dic només, perquè al final et quedes amb ganes de més. La seva manera d'explicar la ciència està a l'abast de tothom, i això que la diversitat de temes tractats és sorprenent. En aquest cas, cada explicació és encara una mica més concisa, de poc més de dues pàgines, i respon a la pregunta que introdueix el tema, amb quatre possibles respostes per triar. En podríem dir ciència quotidiana, però els fonaments no tenen res d'estar per casa.

Si us agraden els jocs de preguntes com el trivial, i a poc competitius que sigueu, passareu una molt bona estona mirant d'encertar-les. Jo m'ho prenia més com un examen! I tot i que difícilment cap pregunta us sonarà a xinès mandarí, jo només he fet un 35/47, el que vindria a ser un 7.4, un notable i gràcies! Algunes tenen trampa perquè tiren per terra algun mite molt estès. S'aprenen coses i és molt fàcil de llegir, me l'he empassat pràcticament. Ah, hi ha un error a la pregunta 45, la resposta D no correspon a la solució de la pregunta! Exigeixo revisió d'examen! A banda d'això, m'ho he passat molt bé i el recomano molt, interessant per qualsevol. A poc que us agradi la ciència, poseu-vos a prova!

Puntuació: @@@@

10 comentaris:

 1. A mi m'encanta com explica les coses en Daniel Closa... el buscaré!
  Jugar també m'agrada, prou que ho sabeu!

  ResponElimina
 2. Sóc un fan del seu blog o sigui que no estaria malament que me'l llegís.

  ResponElimina
 3. És bona idea aquesta de fer un test inicial per enganxar, potser me'l compraré, ara, el cate serà històric!

  ResponElimina
 4. El vaig veure l'altre dia i em va agradar. Fins i tot em va cridar més un que era sobre la ciutat de Barcelona. Maneres ràpides d'aprendre una mica més.
  Me l'apunto!

  ResponElimina
 5. M'agraden els llibres de divulgació científica i m'agrada la manera que té Daniel Closa d'explicar-nos la ciència al seu blog. Aquest sí que me l'apunto!

  ResponElimina
 6. Per aquells dies que el post d'en Dani et deixa amb les ganes de continuar aprenent tenir aquest llibre a ma es una bona idea ^^

  ResponElimina
 7. L'havia vist i vaig pensar que potser per distreure'ns a l'estiu estaria bé.

  ResponElimina
 8. Ostres, doncs no el coneixia però me l'apunto ja mateix, sóc una friki del trivial, i més encara si és científic.

  ResponElimina
 9. Avui n'he llegit una ressenya a la premsa. Jo també sóc un seguidor del seu blog, que m'encanta, per cert. O sigui que és un llibre per a afegir a la llista, segur!

  ResponElimina
 10. Caram, si en Daniel llegeix això estarà molt content que el seu nou llibre tingui tan bona acollida. Espero que el llegiu tots els que heu mostrat interès, i així el podrem comentar més! Gràcies pels vostres comentaris.

  Carme, em sembla que t'ho passaràs bé, s'aprèn i distreu molt, i sent ja fan del Daniel és garantia d'èxit.

  Allau, suposo que hauràs llegit altres llibres seus, que és com llegir posts seus (parlem dels llibres de divulgació). En aquest trobaràs el mateix, amb l'afegit que et fa una pregunta de multiresposta abans d'iniciar el tema. Posa a prova els coneixements, i a mi m'encanten aquest tipus de jocs, i més ara que no m'hi jugo cap nota!

  Gemma Sara, si suspens hauràs d'anar a setembre! De la mateixa col·lecció també n'hi ha un que fa preguntes sobre Barcelona, potser aquest el faries amb nota. I n'hi haurà més, a veure si són interessants. De moment el de ciència m'ha agradat, i espero que aquest que et dic també caigui a les meves mans.

  maria, efectivament, és una col·lecció i de moment compta amb dos llibres, aquest de ciència i el de Barcelona, que també espero llegir. S'aprenen curiositats i una mica de ciència, però el millor és que és distret.

  McAbeu, sembla que en Daniel hagi fet aquest llibre per tu! Divulgació científica made in Closa, amb un enigma inicial? No sé com no ha posat el teu nom a la portada!

  Pons, si fins i tot en Pons sent interès pel seu llibre, en Dani Closa ja es pot morir! Normalment es diu 'ara ja em puc morir', però si em dónes a triar...

  Jomateixa, i com que quan el vas anar a buscar vas veure que n'hi havia dos, aquest i el que parla de Barcelona, vas decidir agafar-los els dos, oi?

  Botika, no se'n parli més, aquest és el teu llibre, ideal per llegir entre dues bones novel·les, per destensionar una mica.

  August, tots els llibres de divulgació que fa recorden el seu blog, però aquest a més té l'afegitó de la pregunta inicial que li permet explicar el tema. Una bona idea per fer més atractiva la divulgació, que som molts als que ens agrada jugar.

  ResponElimina