dijous, 24 d’abril de 2014

Científics lletraferits

Autor: Diversos autors, editen Jordi de Manuel i Salvador Macip
Editorial, any: Mètode, 2014.
Gènere: Relats 
Número de pàgines: 252
Llegit en: Català

Des de sempre ens han dit que ciències i lletres eren mons a part, aquesta necessitat tan nostra de posar etiquetes i de barallar-nos els uns amb els altres ha generat una separació que cada cop és més evident que no té per què existir. Per demostrar-ho, Salvador Macip i Jordi de Manuel han reunit un elenc de 20 autors amb formació científica en diversos camps, amb una llarga i prolífica trajectòria en les seves especialitats, però que a més tenen gust per la literatura i han publicat alguna obra literària. Una conjunció d'estrelles que demostren que les lletres no són només patrimoni de filòlegs i humanistes. En aquest recull trobarem 20 relats d'extensió notable de les temàtiques més diverses, però amb una forta base científica en l'argument, perquè aquesta és una de les condicions. Agrupats en diverses categories i amb exploració de diversos gèneres. Una barreja poc comú en la literatura, però què voleu, són científics!

Sorprèn gratament el bon nivell literari d'alguns dels autors del recull, amb bones idees, bona execució i sabent captar l'atenció del lector, però com és evident, no tots els relats són igual de bons. Alguns avorreixen i d'altres són tan enrevessats que tens ganes d'engegar-los. L'avantatge de ser un recull tan divers és que si un conte no t'entra, pots anar directament al següent, i potser descobriràs una joia. El que sí que penso és que alguns autors abusen de les seves experiències personals a l'hora de redactar i no surten massa del seu camp de treball. Menció especial per l'edició, que considero força desafortunada. Una mida estranya del llibre i una lletra d'article científic que t'hi deixes els ulls, però de tenir unes dimensions acceptables podria haver estat un totxo d'almenys 500 pàgines. Més m'han agradat el disseny fotogràfic de separació de categories basat en l'obra de Jaume Plensa.

En general, el recull es deixa llegir, especialment si ets conscient del que hi pots trobar. Segurament no es pot demanar alta literatura, però a mi moltes de les temàtiques, per ser d'un món que conec, m'han agradat i interessat. No destacaré relats concrets, però sí que diré que la meva preferència són aquells en que s'intueix imaginació i inventiva per part de l'autor, no una descripció fidedigna del que coneix perfectament. Alguns dels relats són bons embrions per obres llargues, però les limitacions d'espai fan que s'hagin d'acabar de forma prematura i abrupta, que no subestimin cap idea. Relats diferents i amb forta càrrega científica, potser també té atracció pel gran públic. Perquè la ciència està de moda, no?

Puntuació: @@

6 comentaris:

 1. el tinc esperant, l'he fullejat i prou. M'hi posaré de ple en breu...

  ResponElimina
 2. El tinc anotat, però crec que tardaré en llegir-lo, fins que no el portin a la biblio... M'interessa, una mica per tafaneria, m'agrada descobrir el punt de vista científic, aquesta racionalitat i objectivitat, en les lletres. Encara que avui, en molts aspecte,s parlar de lletres i ciències no té el mateix sentit que abans.

  Sembla que t'ha agradat però no massa, o si més no, dedueixo que és molt desigual, depenent del relat.

  ResponElimina
 3. Gràcies per la crítica, Xexu! Com tots els reculls, d'un autor o de molts, el nivell és heterogeni. Com a antologuistes, el que esperàvem és que cada lector hi trobés uns quants temes o relats que l'interessessin, i en aquest sentit hem aconseguit l'objectiu amb tu, ni que sigui parcialment...

  ResponElimina
 4. Sembla interessant.
  Me l'apunto per una propera lectura. Aquests de relats curts sempre els llegeixo amb llibres per seguir amb un altre.

  ResponElimina
 5. He estat dur amb el llibre, però és la meva opinió, potser és que estic molt ben acostumat amb alguns escriptors que llegeixo, i a aquests contes els falten algunes coses, però també n'hi ha de bons, i no només per la temàtica, sinó per la seva qualitat literària. És un recull i hi ha una mica de tot, com és normal. Moltes gràcies pels comentaris.

  Jomateixa, a hores d'ara potser ja l'has llegit. No ens diràs què t'ha semblat?

  Quadern, és més aviat això últim, l'he trobat desigual i no tots els contes els he llegit amb el mateix interès, també ho reconec. És força injust puntuar globalment un recull així, perquè si la puntuació és baixa és per culpa dels contes que fan baixar la mitja, però alguns també la pugen i surten perjudicats. Al final és també una qüestió de talent. Quan llegim un llibre no ens plantegem quins estudis ha cursat l'autor, no? Doncs en alguns casos hauran fet carrera científica, però després s'hauran dedicat a escriure obres de ficció. No veig per què un científic no pot escriure sobre qualsevol tema amb bona qualitat i expressant bé les idees.

  Salvador, l'objectiu està més que aconseguit, alguns comptes m'han agradat i valorats objectivament també tenen una qualitat notable. No cal dir que el teu és dels primers de la llista, és clar, era esperable. És original i sorprenent, i està ben construït, i això no es pot dir de tots els altres relats. No és l'únic que m'ha agradat, és clar, però com dius el nivell és heterogeni. El que sí confessaré és que no tots els he llegit amb el mateix interès, he prestat més atenció als de científics que coneixia, i alguns m'han atrapat per mèrits propis i m'han acabat interessant. Però no m'ha passat amb tots ni de bon tros.

  maria, ja conec el teu modus operandi amb els llibres de relats, hehehe.Però en aquest cas no sé si recomanar-ho, em sembla que aquest és millor no combinar-lo amb res i dedicar-li tota l'atenció, sinó difícilment hi entraràs. Jo vaig començar-ho a fer amb el de 'La nostra vida vertical' i tant un com l'altre m'exigien dedicació plena.

  ResponElimina
 6. Ei! que jo també comparteixo el fet que el món científic "pot escriure sobre qualsevol tema amb bona qualitat", només faltaria, el que m'interessa i m'agrada, és veure com aquest món científic (aquesta ment científica) viu les lletres.

  ResponElimina