dimarts, 9 de juliol de 2013

Independència d'Interessos

Autor: Marc Moreno
Editorial, any: Llibres del delicte, 2013
Gènere: Novel·la negra
Número de pàgines: 177
Llegit en: Català

Al Monestir de Sant Cugat apareix un document antic que posa en dubte la propietat per part de l'Església del terreny on està construït el de Sant Llorenç de Munt. El comte Borrell al segle XI el va cedir al clero, però si el poble reclama la seva propietat, aquest tornarà a mans dels descendents de Borrell. Aquest document pot significar molts diners i posseir bona part del poble de Matadepera si cau en les mans adequades, i hi ha a qui li interessa que així sigui per treure'n un benefici. Però a banda del document, és necessari que el poble es manifesti lliurement perquè el territori pugui ser reclamat, i això anirà íntimament lligat a la consulta independentista que està a punt de celebrar-se a Matadepera. En aquest moment es desencadenen tots els interessos polítics al respecte, mentre els estaments policials es reuneixen i debaten com evitar que aquesta clàusula sorpresa del comte Borrell tingui efecte. 

En Marc Moreno ha iniciat un projecte editorial amb 'Llibres del delicte' i aquesta és la primera novel·la que publiquen. La idea és publicar autors catalans del gènere novel·la negra i criminal. Aquest Independència d'Interessos, més que novel·la negra és un llibre d'intrigues polítiques i interessos econòmics al més pur estil Ferran Torrent, però a la catalana. La investigació policial és molt estàtica, tot i que té un pes important en l'argument, i es barregen diferents interessos amb algunes passions. Està ben escrit, tot i que m'he embolicat una mica amb la relació entre diferents fets. M'agrada el format de l'edició, però la lletra és una mica petita pel meu gust.

Estem davant d'una bona història, ben pensada i exposada, però he de reconèixer que tinc un problema quan les intrigues i els crims passen en entorns tan propers a casa nostra. Tot plegat sembla que, si no passa als EUA, no és creïble. Això no li treu mèrit a l'obra, però fa que personalment m'atrapi menys i em fa perdre l'interès pel fet de semblar-me inversemblant. I no serà que a casa nostra no tenim casos criminals i corrupció a dojo, però en la literatura encara tinc certs prejudicis. Qui no tingui aquestes barreres mentals, probablement el gaudirà molt més que jo.

Puntuació: @@

7 comentaris:

 1. Doncs jo encara tinc més prejudicis que tu sobre els llibres on l'acció passa al costat de casa, de fet, tot el que passi a espanya ja ni tan sols començo el llibre. Com més lluny millor, i encara millor si es tan lluny com Mundodisco o els 7 regnes de ponent.

  ResponElimina
 2. Fa bona pinta, però si que passa això. Quan passa per aquí a prop no sembla massa creïble.
  De totes maneres me l'apuntaré.

  ResponElimina
 3. La tinc a la tauleta de nit (pendent de llegir) però encara no n'havia llegit cap ressenya. Em convenç que la qualifiquis com una bona història però a mi també em balla força això que l'acció sigui un paisatge massa quotidià, és una aposta arriscada i complicada pel tema de la versemblança. Potser és qüestió de trencar prejudicis, però suposo que costa... Va bé saber-ho per començar la novel·la amb un altre punt de vista.

  ResponElimina
 4. Escolta tu, si veus que em distrec (com aquesta setmana, que tinc el cap en altres coses) per què no m'avises que tens post nou? Ai, aquest home!!

  *******************************

  A més de la cadena humana, preparem una cadena de blogs enllaçats. T'hi apuntes? Ens ajudes? http://cadenablogs-11setembre2013.blogspot.com.es/ Gràcies!!

  ResponElimina
 5. O sigui, que el mateix llibre, als EUA tindria tres arroves? hehehe quina gràcia! ;-))

  ResponElimina
 6. Moltes gràcies als que heu comentat aquesta ressenya, suposo que tant el llibre com l'autor us resulten una mica desconeguts, però a veure si els podem donar una mica d'empenta, producte de la terra, que val la pena tenir en compte.

  Pons, no és el primer cop que t'ho sento dir, i coincidim força, però pensa que vas llegir Españistan, que passa a Espanya, de manera molt dolorosa, i et va agradar! Ja sé que no és comparable, en la lectura sovint busquem evadir-nos del tot, i què millor que llegir sobre mons totalment aliens al nostre.

  maria, semblaria just el contrari, no? Ens hauria de resultar més creïble el que tenim més a prop, però no és així, no sé per què.

  Núria, espero llegir la teva ressenya del llibre, que segur que serà fantàstica. Penso que la història és bona, i ens és propera i actual. Trencar els prejudicis és el que fa falta, però estem molt mal acostumats. Sabem el tipus de literatura que es fa a la nostra terra, i quan els autors s'endinsen en altres gèneres més de ficció i la trama passa a casa nostra, no ens l'acabem de creure.

  Assumpta, no obligo a ningú a llegir els meus posts, tens tots els avisadors necessaris per saber quan publico, i jo no puc saber si el llibre és del teu interès o no. I ha ho saps que no hi fa res si arribes tard.
  El mateix llibre als EUA seria d'una manera molt diferent, segur. L'estil, el ritme, tot canvia, són temes culturals, suposo. I no m'estranyaria que amb una mica més d'acció i ritme el llibre obtingués millor puntuació, però això no vol dir que estigui mal fet. Precisament, si té un punt fort, crec que està força ben escrit.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Mal fet. A la gent se l'ha d'obligar a llegir els posts... On anirem a parar si no???

   Elimina