dijous, 6 de juny de 2019

Antropocè: La fi d'un món

Autor: Daniel Closa
Editorial, any: Angle Editorial, 2019
Gènere: Assaig
Número de pàgines: 191
Llegit en: Català

Molt escaient encarar aquesta lectura en una setmana en que a la xarxa es parla d'un boicot al consum de productes envasats en plàstic coincidint amb la commemoració del Dia Mundial del Medi Ambient. La gran quantitat de residus no biodegradables que aboquem al medi és un dels temes que tracta aquest assaig del divulgador i científic Daniel Closa. Però no només, és clar. Sense entrar en al·legats apocalíptics ni les proclames fàcils, i amb el rigor que el caracteritza, l'assaig ens explica que fins fa no massa temps l'activitat humana era irrellevant pel que fa al benestar planetari, però que ja hem creuat la línia i allò que fem els humans afecta diversos paràmetres del nostre món. D'aquí que puguem parlar d'una nova era en la que juguem un paper important: l'antropocè, que deriva del grec anthropos, home. Encara no és una divisió de temps acceptada, però anem pel camí que ho sigui.

Aquest llibre es mou entre la divulgació i la reflexió. No és el tema d'estudi d'en Daniel Closa, però la seva curiositat sobre tot allò relacionat amb la ciència l'ha portat a ser-ne bon coneixedor, i la seva experiència a l'hora de fer fàcil allò que sembla molt complicat d'entendre fa que aquest volum estigui a l'abast de tothom. A destacar els seus exemples i símils que ajuden a contextualitzar i a comprendre bé tots els conceptes. El llibre es divideix en capítols que van avançant des de la formació del nostre món fins els efectes que li estem causant amb la nostra activitat. Hi ha també una reflexió sobre les possibles solucions que es plantegen per mantenir el planeta tal i com el coneixem, tot i que totes tenen algun inconvenient. Un cop més, el llibre no és ni alarmista ni despreocupat. El problema existeix, però ni hem d'exagerar ni podem fer com si no passés res. Un detall que m'ha agradat: cada capítol ve precedit per una cita, però no sempre de grans pensadors. Escriptors, músics, actors i fins i tot personatges de ficció aporten frases igualment memorables.

Aquest és un bon llibre per prendre consciència del que li estem fent al nostre món, i quan dic nostre no vol dir que ens pertanyi, que això és el que ens pensem, sinó que és on vivim i l'únic que tenim. Resulta molt interessant, hi ha moltes dades, però en Closa les sap exposar de manera que siguin entenedores i reveladores, no descobrirem ara les seves altes capacitats com a divulgador. Aquí parla de temes que no haurien de deixar ningú indiferent, per això lectures com aquesta són molt recomanables i quanta més gent prengui consciència millor. Malauradament, tenim mala peça al teler, però potser podrem contribuir a no anar a pitjor.

Impressió general: @@@

6 comentaris:

 1. Hola Xexu,
  Jo me l'estic llegint ara i a Banda de rigorós és clar i diàfan, trets no gaire senzills de trobar en ciència.

  Tot i que no sigui el tema d'estudi de l'autor, com bé explica,és innegable que és un bon coneixedor del tema i com esmentes, la seva senzillesa el porta a set a l'abast de tothom, per a totes les edats tranquil•lament.

  I les dades no són gens farragoses i ajuden a que tot plegat sigui encara molt més agradable i entenedor.

  De fet, és el primer llibre que subratllo a consciència, perquè a banda de tot el que has exposat, estic recordant i aprenent un munt de geologia!.

  ResponSuprimeix
 2. Sembla una lectura interessant. Pel que fa a això dels residus, ens van convèncer que hi sortíem guanyant oblidant-nos dels envasos retornables i comprant cada peça de fruita o cada tall de carn embolicats individualment amb plàstic perquè ens ho donaven més barat... ara veiem que, realment, ha resultat ser molt més car i que, com sempre, ho haurem de pagar entre tots.

  ResponSuprimeix
 3. Em crida bastant l'atenció i pel que veig coincidiu en que està a l'abast de tothom. Miraré si el trobo per les biblioteques i sí és així, segurament caigui com a lectura per aquest estiu!

  ResponSuprimeix
 4. No acostumo a llegir assaig però aquest em crida l'atenció, sobretot si dius que no és alarmista, més que res perquè tot i que crec que estic força concienciada en el tema dels envasos no vull sentir-me com una criminal si un dia, puntualment, faig servir un plàstic d'un sol ús.

  ResponSuprimeix
 5. Aquest és aquell escriptor que acostumava a escriure llibres amb les 100 preguntes sobre...
  Hem de prendre consciència ja dels plàstics. Aquest pot ser un bon inici. Me l'apunto.

  ResponSuprimeix
 6. Com es nota que en Dan és de la casa i desperta el vostre interès! Moltes gràcies pels comentaris.

  Rosa, a hores d'ara ja el deus haver acabat. Ja coneixem en Dani, si una cosa fa bé és explicar la ciència de manera senzilla i entenedora. En això excel·leix i sempre aconsegueix que ens interessi allò que explica. Bé, a gent com a tu i a mi que ja ens agraden aquestes coses sembla menys meritori, però són llibres a l'abast de tothom. Si sempre s'expliqués la ciència així segurament hi hauria molta més gent interessada.
  Subratllar llibres, marededéusantíssima!

  McAbeu, sí, el preu que paguem per l'excés de plàstic no el notem encara a la butxaca, però el notarem a tots els nivells, també en aquest. La comoditat, la vida amb presses, ens ha fet derivar cap a aquest model, però res ens impedeix canviar-lo, o mirar de fer-ho tan bé com sapiguem. Opcions n'hi ha, però impliquen canviar la nostra manera de viure, i cal veure quanta gent hi està disposada.

  Eli, qualsevol dels llibres de divulgació d'en Closa estan a l'abast de tothom, té una manera tan rigorosa com planera d'explicar els conceptes científics que fa que tothom els pugui entendre. Si t'interessa la ciència, en els vessants que sigui, en català trobaràs pocs divulgadors tan bons com ell.

  Botika, si mires per aquí, veuràs que jo pràcticament només llegeixo assaig científic i feminista, no és un gènere que freqüenti massa! No trobaràs extrems en aquest llibre. Ens hem de preocupar per la situació, però tampoc és tan catastròfica com alguns apunten. I no només parla de plàstics, parla de moltes coses i les relaciona molt bé. No és un llibre 'sensacionalista', és divulgació científica, i per definició això és explicar les coses tal com són, no com interessa que s'expliquin.

  maria, sí, ha fet diversos llibres en aquest format, alguns d'ells molt interessants i curiosos, i el últim sobre el càncer, amb en Salvador Macip, que és molt i molt bo. Aquest d'ara, en un format més assaig, és molt interessant i pot ajudar a entendre bé la situació que vivim.

  ResponSuprimeix