Autor: Ernest Cline
Editorial, any: Columna, 2016
Títol original, idioma, any: Ready Player One, anglès, 2011
Gènere: Ciència Ficció
Traductors: Lluís Delgado i Rosa Borràs
Número de pàgines: 506
Llegit en: Català

En un futur no gaire llunyà, la Terra és un lloc demacrat i superpoblat, on les desigualtats són encara més marcades que ara, i les condicions de vida de la gent sense recursos són deplorables, com per exemple en els parcs de caravanes, que ja no creixen només en extensió, sinó també en vertical. Però existeix OASIS. OASIS és un simulador d'immersió virtual de lliure accés, encara que dins les coses no són gratuïtes, creat per un programador de videojocs obsessionat amb la cultura pop dels anys '80. Tot el simulador està ple de mons recreats i inspirats en aquella època. Tothom hi accedeix, dins d'OASIS poden ser qui vulguin i escapar de la seva miserable vida. Però el geni James Halliday ha mort i ha deixat un últim regal pels seus seguidors: un ou de pasqua amagat en el seu sistema. Qui el trobi, no només heretarà la seva immensa fortuna, sinó que també serà l'amo d'OASIS. I qui no voldria controlar el simulador més lucratiu de la història? Comença la Cacera que canviarà tot el panorama mundial per obtenir fortuna i el control d'OASIS. Grans corporacions s'hi esforçaran de valent, però també els 'egg hunters', abreviat a 'gunters', independents o per clans. Entre aquests hi haurà en Parzival, un complet desconegut que serà el primer a aconseguir un avenç en la recerca. A partir d'aquí, comença la carrera.

Si una cosa destaca d'aquest llibre és l'extens catàleg de referències a jocs, pel·lícules, sèries i música de l'època predilecta de l'autor, que es converteix també en la del programador més famós. Ens retrata un futur d'aquí a 30 anys en el que tothom consumeix cultura dels anys '80 per tal d'aconseguir trobar l'Ou d'en Halliday. Els 'gunters' en són uns experts. El protagonista absolut és en Parzival, del qual també coneixerem la seva identitat real, però tindrà companys de viatge com l'Aech, l'Art3mis i d'altres. Està escrit d'una manera molt planera tot i la immensa quantitat de referències i invents que esmenta, i això ajuda a una lectura ràpida.  Té alguna fase en la que no passen tantes coses que s'alenteix una mica i potser es podria haver escurçat, però en general l'argument atrapa i enganxa molt.

La primera fase d'aquest llibre és apassionant i anava per 5@, així que ja us podeu imaginar que estava gaudint moltíssim de la lectura. Ara bé, no és un llibre per tothom. És un crossover que pot agradar a qualsevol edat, però per gaudir-lo al màxim s'ha de conèixer de què està parlant, i per això és ideal per la gent que ara té de 35 a 50 anys, i si eren una mica frikis en la seva infantesa o joventut, millor. I jo compleixo aquestes característiques, per això se'm queia la bava amb tantes referències, amb tantes picades d'ull conegudes que no se m'escapaven. En fases posteriors aquesta empenta inicial es perd i la història es torna una mica més convencional (per dir-ho d'alguna manera, estem parlant d'un simulador immersiu!), i l'autor tira més d'inventiva que de referències, i ja no impressiona tant, però manté un bon ritme i molta originalitat. M'ho he passat molt bé llegint-lo i ja a les acaballes vaig saber que sortirà la segona part, a banda de la pel·lícula que estrenaran aquest mateix més, i no tinc cap dubte que no les deixaré escapar. Atenció a aquest autor, a veure si sap escriure en altres registres, però la primera impressió ha estat molt bona.

Valoració: @@@@