Autor: Colson Whitehead
Editorial, any: Periscopi, 2017
Títol original, idioma, any: The Underground Railroad, anglès, 2016
Gènere: Narrativa
Traductora: Albert Torrescasana
Número de pàgines: 390
Llegit en: Català
Premis: Pulitzer 2017, National Book Award 2016 i Indies Choice Book Award 2017

La vida en els camps de cotó de Geòrgia no és fàcil pels esclaus, i menys quan els amos de la plantació són dèspotes i despietats. La Cora treballa a la finca dels Randall però després d'una pallissa que rep per protegir un vailet que ha comès una errada infantil, i que està a punt de rebre de valent, decideix acceptar l'oferta d'en Caesar per escapar-se amb ell cap el nord. Així comença el periple de la Cora a través de diversos estats esclavistes a les acaballes del segle XXI, cadascun amb les seves diferències en la manera d'entendre l'esclavitud i la presència dels negres en general, però on serà molt difícil que la jove trobi la seguretat. A més, en Ridgeway, el famós caçador de recompenses, li segueix els passos, l'amo Randall ha posat preu al seu cap, així que no es podrà despistar ni un segon, ni confiar en ningú. Per sort, la xarxa de solidaritat que conforma el ferrocarril subterrani, clandestí i secret, li atorgarà una oportunitat.

Aquest llibre està basat en fets reals. La història de la Cora podria ser la de qualsevol esclau que provava d'escapar-se del jou de l'esclavatge, i no ens estalvia detalls sobre el tracte que rebien els negres ni els càstigs que patien si els atrapaven. És ficció, però alhora és realitat, una realitat molt dura. La història se'ns explica en capítols llargs ambientats en cadascuna de les parades que fa la Cora en el seu viatge cap a la llibertat. I entre estacions, coneixerem amb una mica més de detall alguns dels personatges que són importants a la seva vida, en capítols més curts. L'autor s'empesca una trama que no ens pot deixar indiferents, s'allunya de persecucions cinematogràfiques i espectaculars per donar prioritat al realisme de la manera més explícita i explicativa possible. Transmet així les atrocitats d'una època molt fosca de la història americana, i ho fa amb mestratge, amb rigorositat i amb ofici.

El ferrocarril s'està emportant molts elogis tant de la crítica com del públic, i són ben merescuts. És un llibre que s'ha d'anar mastegant, amb una lectura atenta i concentrada. L'única pega que li podria trobar és certa dispersió en alguns moments, salts d'unes situacions a d'altres, però només en les parts més explicatives. Per la resta, val la pena llegir-lo perquè hi trobem una bona història amb sobrada qualitat literària, i a més un relat novel·lat de l'època colonial americana, vist des de la perspectiva dels que patien les atrocitats dels blancs. Atrapa, t'adones que estàs llegint un bon llibre, i a més aprenem una mica d'història recent. Més recent del que ens agrada reconèixer. Com ja és habitual, Edicions del Periscopi ratlla a altíssim nivell amb la publicació d'aquesta joia. No hi busqueu lectura fàcil, però sí una lectura sòlida i que no deixa indiferent.

Valoració: @@@@