dissabte, 8 d’octubre de 2016

Els millors relats de Roald Dahl

Autor: Roald Dahl
Editorial, any: Sembra Llibres, 2016
Títol original, idioma, any: The Great Automatic Grammatizator and Other Stories, anglès, 1982?
Gènere: Relats
Traductor: Ferran Ràfols
Número de pàgines: 237
Llegit en: Català

Dos espavilats que es volen fer rics amb una màquina que escriu novel·les tota sola. Una juguesca poc ortodoxa amb un encenedor implicat. Un majordom molt entès en vins. Un espavilat que, disfressat de capellà, en realitat és un guru de les antiguitats. Un apicultor que experimenta amb gelea reial. Una empresa que es dedica a venjar personalitats injuriades pels columnistes. I així fins a 14 històries imaginatives, variades i sorprenents del mestre de la literatura infantil, que captiva de la mateixa manera amb els seus relats per a adults. Són relats escrits entre 1945 i 1980, i agrupats en un recull que es va publicar primer en anglès, i que ara podem llegir en català de la mà de Sembra. Un goig descobrir que en Dahl domina tots els registres i ens sap enganxar amb les seves històries que no deixen mai indiferent. 

Pot un autor de literatura infantil escriure relats per a adults sense perdre el seu segell, el seu estil i les seves maneres? Roald Dahl sí que pot. Però és que potser va al revés. Va transportar a la literatura infantil tota la seva sornegueria per aportar als més petits unes lectures diferents i estimulants. En aquest recull de contes per a adults trobem la imaginació desbordant de l'autor, la seva murrieria i la seva ironia que sempre t'arrenca un somriure, quan no una rialla, però ningú s'atreviria a dir que aquí ens explica històries per a infants, perquè algunes són fins i tot macabres. Girs inesperats, situacions estrafolàries, tot partint dels escenaris més quotidians, una mena de realisme màgic però amb firma pròpia. La majoria de relats t'atrapen i t'obliguen a esprémer-te les neurones per saber per on et sortirà, i no és fins el final que ho encertes. Molt bona mesura dels temps i de la tensió, tant en els relats curts com els llargs. L'únic que és diferent és 'Katina', que descriu una situació bèl·lica i se m'ha fet una mica pesat. 

L'únic retret que existeix quan em cau un Dahl a les mans és cap a mi mateix: per què no el vaig descobrir abans? M'agrada aquest autor i els seus relats m'han deixat molt satisfet, em fa riure, em fa pensar i m'agrada la manera com ho fa. Què més es pot demanar? Aquest llibre és una bona aposta per a aquells que els agrada la literatura breu. El seu punt trapella, irònic i un xic macabre no són incompatibles amb la subtilesa i la necessitat de llegir entre línies. Quan una història et surt per on no t'esperes, allò que deixes anar un 'que malparit!', per mi és un gran indicador. Per cert, he descobert que una de les quatre històries de la pel·li Four Rooms, la dirigida per en Tarantino, està basada en el relat 'L'home del sud', que inclou aquest volum. Dahl és sempre una caixa de sorpreses!

Puntuació: @@@@

5 comentaris:

 1. El mes passat, amb motiu de la celebració del centenari del naixement de l'autor, a la biblioteca van fer una sel·lecció d'algunes de les seves obres i vaig aprofitar per emportar-me dos d'aquells llibres a casa. Feia anys (molts) que no llegia res d'ell.

  La meva tria van ser "Històries de fantasmes" (un llibre de relats de por no escrits per Dahl però si seleccionats per ell i per tant amb el seu segell) i "La Cata" (un petit llibret il·lustrat que conté només un dels seus contes). Els vaig llegir seguits, el primer em va agradar molt i el segon encara més, tant que després vaig buscar més llibres seus i vaig llegir just a continuació el recull "Històries extraordinàries". Vaig parar aquí però només de moment, també tinc pendent un altre recull titulat "Relats de l'imprevist" i segur que el llegiré en els propers mesos perquè, i ja veus coincideixo amb tu, els contes de Roald Dahl són una lectura que val molt la pena.

  ResponElimina
 2. És un autor que m'agrada molt, i si aquests són els millors, doncs no pot fallar. A la llista!!

  ResponElimina
 3. Hi ha diversos reculls de contes "no-per-a-infants" (és que dir "contes per a adults" sembla que vulgui dir una altra cosa que no és) d'en Roald Dahl fets per diverses editorials. Jo en tinc dos de diferents (vuit o nou relats per llibre) i, entre ells, hi ha dos o tres relats repetits. Per això, encara que el llibre que tu has llegit no és cap dels dos meus, he reconegut alguns dels relats que SÍ he llegit en els meus dos llibres... hehehehe... quin embolic!! :-DD

  En tot cas, que estic d'acord, en Dahl és boníssim! :-))

  ResponElimina
 4. És un dels autors que m'agrada molt. No el trobo gens infantil, ni tan sols quan escriu literatura infantil. Aquest conjunt de relats me l'apunto...

  ResponElimina
 5. Dahl és un d'aquells autors que solen agradar la gent, i crec que és molt merescudament. Té un estil molt peculiar que fa que enganxi, i el sap treballar molt bé. Em segueixen convencent molt les seves històries, i veig que no sóc l'únic! Moltes gràcies a tots pels comentaris.

  McAbeu, 'La cata', o en català 'El tast', és un dels relats que s'inclouen en aquest recull, un dels bons. De fantasmes no n'hi ha, però d'una mica macabres sí. Desconec els altres reculls que té, i suposo que estan els contes barrejats entre uns i altres, però Dahl m'agrada molt, realment trobo que era un gran escriptor, i segur que seguiré llegint allò que vagi arreplegant d'ell.

  Jomateixa, si t'agrada l'autor, segur que passes una bona estona llegint aquests relats, realment estan molt bé.

  Assumpta, no m'agraden gaire els eufemismes, i en aquest cas són contes per a adults perquè no són per nens. Són les altres històries, d'una altra indole, que no s'haurien de dir per a adults. Suposo que sí, se'n deuen haver fet diversos reculls, i molts deuen estar repetits. Com que era el primer cop que no llegia literatura infantil de Dahl, tots m'han vingut de sorpresa i m'ha agradat molt. S'ha de reconèixer que és molt bo!

  Eloi, tens tota la raó, els seus llibres infantils no són gens 'infantils. Sempre ho he atribuït a que no tracta la canalla d'imbècils, sinó que escriu el que els pot agradar, tractant-los de persones intel·ligents en formació. M'agrada com explica les coses per nens, i la seva murrieria m'ha agradat també en els contes per a adults. El gaudiràs segur!

  ResponElimina