dimecres, 15 d’octubre de 2014

Filosofia de hielo y fuego

Autors: Bernat Roca, Francesc Vilaprinyó i David Canto
Editorial, any: Ediciones invisibles, 2014
Gènere: Assaig
Número de pàgines: 263
Llegit en: Espanyol

Cançó de gel i foc és l'obra mestra de l'escriptor americà George R.R. Martin que consta ja de cinc dels set volums previstos i té una legió de fans incondicionals tant dels llibres com de l'adaptació en forma de sèrie que emet la cadena HBO. Fruit d'aquesta devoció neix aquest llibre, un assaig sobre la filosofia que s'amaga rere els personatges principals de la història de Martin i que analitza amb profunditat els diferents temes intrínsecs que queden amagats per una trama plena de crueltats, traïcions, violència i sexe. Aquesta anàlisi arriba fins a les fonts d'inspiració de l'autor de la saga, tant històriques com literàries, la moralitat dels personatges, les interaccions entre ells i també analitza cites dels llibres, cites de filòsofs les idees dels quals s'adapten als personatges i fins i tot les opinions dels actors i actrius que representen els personatges a la sèrie. Una repassada exhaustiva al món de Martin, esbudellat del dret i del revés.  

L'assaig està separat en tres parts. A la primera s'analitzen alguns personatges masculins, a la segona els femenins, i a la tercera hi ha una mica de poti-poti de temes generals recurrents dels llibres i la sèrie. Els autors comparen el comportament i circumstàncies dels personatges amb diferents corrents de pensament filosòfic i amb multitud de referències a altres obres i pensadors, però primen les mateixes cites dels personatges de ficció. La major part del que es diu és molt interessant sempre que t'agradi la filosofia, es pot treure molt més suc dels personatges del que traiem els usuaris de l'obra, a poc que tinguis interioritzada la trama, com és el meu cas, és molt fàcil ubicar-te i entendre el que t'estan explicant. No és una lectura fluïda, és clar, es tracta de filosofia! Però filosofia aplicada a uns personatges molt estimats (o odiats), així passa molt millor.

He de dir que m'ho he passat bé llegint el llibre, encara que per força s'ha d'anar avançant a poc a cop, i la lletra, massa petita pel meu gust, tampoc hi ajuda. Ara, a mi m'ha agradat perquè m'agrada la filosofia i sóc un malalt d'aquests llibres, m'ha semblat un complement perfecte per acabar d'entendre moltes coses, per refrescar la memòria, i per ampliar encara més el ventall de matisos que té la història, però no és un llibre que es pugui llegir sense conèixer la saga, probablement no s'entendria res. A més, està completament prohibit llegir-lo si es té intenció d'iniciar l'obra, o no s'ha completat, aquest llibre us fotrà mitja història enlaire. Recomanable per fans una mica frikis, prohibits per no-fans. Aquest cop és fàcil. I així anem esperant el sisè...

Puntuació: @@@

13 comentaris:

 1. Em sembla que tu mateix ho dius. Estem malalts. hehehe. Bé, jo per aquesta saga no, però entenc el que sentiu quan esteu esperant el sisè llibre a veure si surt d'una vegada.
  Veig que si és més un assaig de la saga, si ja no segueixes la saga no val la pena llegir-l 'ho, no?Primer intentaré llegir tota la saga, però ho veig difícil. No acaba de ser el meu tipus.

  ResponElimina
 2. Esperant, i amb moltes ganes, el sisè. Aquest, encara que sembla interessant, no crec que el llegeixi.

  ResponElimina
 3. Vaig escarmentar amb la Filosofia dels Simpsons i la Filosofia de House. Per molt que m'agradi una sèrie quan em foten un llibre de filosofia pel mig no puc amb ells.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Com a coautor crec que és força millor que els abteriors que esmentes. Prova amb el pdf dd mostra gratuit qye pots buscar per Google mateix. ;)

   Elimina
 4. Jo el vaig anar llegint com qui llegeix notícies.
  Esperant també el pròxim.

  ResponElimina
 5. Dons està clar que sóc la rareta ( tampoc això es nou ;) ) No puc amb les llibres de Martin... i mira que l tipus de literatura ( fantàstica) si que m'agrada força.

  ResponElimina
 6. Doncs a mi, que si que m'agraden (i molt) els llibres dels Trons, aquest estudi filosòfic no em va acabar de fer el pes quan el vaig llegir.
  Malgrat el que ens promet el subtítol ("Las claves para comprender Juego de Tronos") he de dir que, en el meu cas, aquestes "claus" no les vaig trobar i, en general, el llibre se'm va fer poc interessant. De totes maneres. podríem trobar alguna excepció a aquesta afirmació, per exemple el capítol on parlen dels últims reis de les dinasties catalanes comparant-los amb els reis de Mr. Martín em va agradar força (potser per la proximitat) i també els dos últims que expliquen una mica la història de l'autor, dels llibres i de la sèrie (segurament perquè aquests són els menys filosòfics). Però repeteixo que en general no vaig acabar de gaudir amb la lectura.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Jo encara he de llegir el Robinson Crusoe

   (hahahaha ningú més entendrà aquest comentari) :-DDD

   Elimina
 7. Així doncs, el tinc prohibit! encara em queda el cinquè! xò el club de lectura em porta per camins que mai hagués pensat!
  Per cert, dels que hem llegit, et recomano el Retorn a Killiberg. Molt i molt dur, xò tb molt interessant. Crec que et podria agradar.

  ResponElimina
 8. Gràcies a tots pels elogis i les crítiques ja que d això es tracta. Crec que vam equilibrar força els continguts i que si és cert que cal llegir-ho capítol a capítol per anar absorbint ka informació. És un llibre que curiosament ha agradat més al public femení que masculí. Les claves son al final de cada un dels capítols resumides, no té pèrdua. Si bé el subtítol més escaient hauria estat las claves para aprender del juego de tronos. Però ha se sap que el verb aprendre genera força urticària mentre que comprendre es veu més revelador!!

  Els autors el veiem un llibre per als espectadors de la tele que voleb acostarse a la saga però sense empassar-se 5000 pàgines. Per cert, comunixar-vos que s ha publicat a sudamerica, es traduirà al portuges i potser a algun altre idioma. Entreteniment i pensament! !

  ResponElimina
 9. Quina sorpresa comptar amb la participació d'un dels autors, aquesta no me l'esperava. És un llibre interessant i per donar una volta més a l'argument dels llibres i la sèrie, però t'ha d'agradar donar aquesta volta més, i ja són prou difícils. Gràcies a tots pels comentaris.

  maria, de fet està prohibit llegir aquest llibre si no tens coneixement de la saga. No cal llegir els llibres, si has vist la sèrie també val, perquè va parlant tant d'una cosa com de l'altra. Però llegir aquest llibre abans de començar a entrar en el món t'espatlla bona part de l'argument. Ja ens veus a tots els malalts de la saga, tenim tantes ganes del sisè...

  Quadern, t'han d'agradar aquest tipus de llibres per llegir-los, i en cap cas és necessari per seguir la saga, és clar.

  Pons, l'autor et fa recomanacions, tu mateix... a mi m'ha semblat prou seriós i documentat.

  Jomateixa, no acabo d'entendre què vols dir amb això de 'com qui llegeix notícies'. El que està clar és que l'espera se'ns fa llarga i alguna cosa hem de fer!

  Bruixeta, cadascú té els seus gustos, però realment els llibres de Martin agraden a molta gent, fins i tot als que no llegeixen literatura fantàstica. Però si t'agrada és estrany que Martin no t'entri.

  McAbeu, a mi sí que em va semblar interessant, però més que claus, em va semblar un complement, una ampliació de la profunditat dels personatges, que no és el mateix. No tot el llibre interessa per igual, i a més, com que cadascú té els seus personatges preferits, cadascú es quedarà amb una part diferent. A mi les anècdotes del final em van agradar prou, però la biografia de l'autor no tant, no em feia falta. Jo el vaig gaudir prou, però no és una lectura fluïda i ràpida, és clar, és d'anar fent.

  rits, intento evitar els llibres molt molt durs, si puc. Ja he sentit parlar d'aquest, però el que tothom deixa pels núvols és 'Ànima'. Crec que no llegiré cap dels dos, però gràcies. En aquest llibre no parlen massa del cinquè, en comparació amb els altres. Si el llegissis no t'espatllarien massa cosa, però tampoc te'l recomano, la veritat.

  Bernat, gràcies a tu per passar a llegir la ressenya i comentar. Com deia més amunt, més que comprendre la saga, jo l'he passat com un complement que acabava de completar-me els personatges, o em refermava algunes idees que m'he anat fent. Prou interessant, però prefereixo la història en sí, és clar! Ja es nota que vosaltres l'heu estudiada del dret i del revés, i jo que sóc una mica friki i m'agrada quedar-me amb els detalls, m'he sentit com peix a l'aigua llegint l'assaig.
  Entre els idiomes a traduir, a veure si hi ha el català! Som molt aficionats a la saga per aquí, no sé si no us ho heu plantejat o és que no us l'han volgut en català, però estaria bé.

  ResponElimina
 10. Ànima, no em veig capaç, ho vaig coemntar en algun altre blog. Esperaré a que La Perla29 en faci l'adaptació teatral, Incendis i Cels m'han deixat copsada i amb una intensitat brutal.

  ResponElimina
 11. Però Retorn és dur xò t'aporta força.

  ResponElimina