dimecres, 1 de gener de 2014

Frases 2013

Un any de lectura dóna per molt, i la meva llibreteta i jo hem anat fent feina al llarg dels 58 llibres llegits durant el 2013. Com ja vaig fer l'any passat, vull compartir amb vosaltres les millors frases que he apuntat, una petita tradició per aquest racó que m'estimo tant. Amb tanta varietat de lectures, les frases no poden ser més diverses. Aquí en teniu una mostra, en l'idioma en que les vaig llegir, i els llibres dels que les he tret:

 • Quan van maldades i ha qui s'estima més fer-se creient abans que fort. (L'acabadora, Michela Murgia)
 • Hi ha mercenaris vells i mercenaris valents, però no hi ha mercenaris vells i valents. (Tempesta d'espases, George RR Martin)
 • De vegades no hi ha cap opció agradable, només una que és menys dolenta que les altres. (Festí de corbs, George RR Martin)
 • Els sentiments no admeten judici. Es tenen o no es tenen, com els amics. Ens arriben o no ens arriben, com la mort. (Les edats d'or, Albert Sánchez Piñol)
 • Never trust anything that can think for itself if you can't see where it keeps its brain. (Harry Potter and the Chamber of Secrets, JK Rowling)
 • Per més lluny que vagis, és impossible fugir d'un mateix. (Després del terratrèmol, Haruki Murakami)
 • Res de tancar-se portes sense saber què hi ha a l'altra banda. (Societat limitada, Ferran Torrent)
 • L'única manera que tenim per avaluar la fortalesa dels nostres lligams a alguna cosa és a través del nivell de dolor que ens provoca la seva pèrdua. (No obris els ulls, John Verdon)
 • Las personas no alteran la historia, del mismo modo que los pájaros no alteran el cielo y se limitan a describir en el breves diseños. (Mort, Terry Pratchett)
 • L'art d'entomar els revessos de la vida es perfecciona amb la pràctica. (L'últim llibre de Sergi Pàmies, Sergi Pàmies)
 • Un lector pot viure un miler de vides abans de morir. L'home que mai no llegeix només viu un cop. (Dansa amb dracs, George RR Martin)
 • Els homes tendeixen a plantar les defenses més fortes al seu punt més feble. (Deixa en pau al dimoni, John Verdon)
 • Quan es tracta d'analitzar els fruits de la pròpia intel·ligència, l'objectivitat és una fantasia. (Deixa en pau al dimoni, John Verdon)
 • La capacitat de confiar plenament en algú és un dels valors més nobles de l'ésser humà. (Crònica de l'ocell que dóna corda al món, Haruki Murakami)
 • L'activitat preferida dels humans: jutjar, jutjar els altres, empresa en que exhaureixen l'enginy. (L'home manuscrit, Manuel Baixauli)
 • Ningú no és més lliure que aquell capaç de fer, no allò que li demana el cos o la societat o l'hàbit o el vici, sinó el que li dicta la llibertat. (L'home manuscrit, Manuel Baixauli)
 • Tenir un objectiu ben determinat simplifica la vida. (El noi sense color, Haruki Murakami)
 • Vivim a l'època del desinterès, però en canvi estem envoltats d'una allau d'informació sobre els altres. (El noi sense color, Haruki Murakami
 • Pensar que hi ha solucions simples per problemes complexos és un error molt infantil. (100 curiositats de la medicina, Daniel Closa)

I així tanco un any de lectures i ja estic preparat pel que vindrà aquest 2014! Comencem?

16 comentaris:

 1. Bon recull! M'agrada aquesta idea d'anar recullint frases. No sóc de llegir amb la llibreta al costa, no tant sols prenc notes a els llibres. Potser em perdo part de l'encant de la lectura.

  ResponElimina
 2. Molt bona pensada la teva. Sempre que llegeixo les frases de Murakami penso són genials i llavors no hi ha manera que m'atrapi el llibre. No ho entenc! Provaré ho de les frases.^-^

  ResponElimina
 3. Jo també t'envejo la constància en recollir frases. Jo a vegades m'enganxo fortament a una, la rellegeixo, m'agrada, però segueixo llegint i no me l'apunto, aleshores m'oblido ja de fer-ho i a vegades fins i tot de la frase...

  Em sembla un bon recull, però jo en tinc una de clarament preferida i és la darrera, la del nostre amic, Daniel Closa. La trobo encertadíssima. I no només per la medicina...

  ResponElimina
 4. Em quedo amb la del Torrent: Res de tancar-se portes sense saber què hi ha a l'altra banda.

  ResponElimina
 5. Moltes molt bones, com flaixos, m'he quedat clavada amb la idea que plantem les defenses més fortes en els punts més febles... sembla lògic i a la vegada paradoxal, o sembla paradoxal i a la vegada lògic....

  ResponElimina
 6. Mort no tenia cap frase més interessant? alguna que parlés per exemple de la Mort? Per exemple la mort de la Keli?

  - Estás muerta.
  Keli esperó: No se le ocurría una respuesta adecuada. “No estoy muerta” carecía de estilo, pero “Es muy grave?” le parecía un tanto frívola.


  A part que en Mort apareix una de les frases claus per entendre el funcionament de la ciutat principal de Mundodisco.
  En Ankh-Morpork imperaba la democracia conocida como “un Hombre un Voto”. El Patricio era ese Hombre: Y el Voto era el suyo.

  ResponElimina
 7. 58!!! Això sí que és fer feina de debò! Bon any!

  ResponElimina
 8. Aquestes frases fan que m'apunti tres autors a la llista de pendents: Murakami, sé que n'ets molt fan, jo no n'he llegit res ni em crida l'atenció d'entrada però potser seria hora de descobrir-lo; Baixauli, i Verdon, perquè les frases que has recollit em semblen esplèndides, per quedar-se garratibat reflexionant-les una bona estona.
  Espero que el 2014 et porti encara més lectures ben interessants!

  ResponElimina
 9. M'agraden tant que sempre que llegeixo les teves llistes de frases em dic que també n'hauria d'anotar per guardar el que la memòria no pot retenir, però després vaig llegint i no ho vaig.
  Molt bona tria, com sempre.

  ResponElimina
 10. Un any de lectures excel·lent. Bon any, XeXu!

  ResponElimina
 11. Molt bona idea aquesta d'apuntar frases de llibres. Em passa com Maria, Murakami no m'agrada gens però les seves frases són boníssimes, i les de Baixauli també.

  ResponElimina
 12. Totes força interessants... És molt bona la idea d'apuntar-les. No sabia que ho volies convertir en una tradició d'aquest blog (com la llista de lectures del Bona Nit)... Potser també m'ho hauria de copiar :-))

  Entre totes n'hi ha tres que m'han semblat especialment bones:

  - L'única manera que tenim per avaluar la fortalesa dels nostres lligams a alguna cosa és a través del nivell de dolor que ens provoca la seva pèrdua. (No obris els ulls, John Verdon)

  - Un lector pot viure un miler de vides abans de morir. L'home que mai no llegeix només viu un cop. (Dansa amb dracs, George RR Martin)

  - Pensar que hi ha solucions simples per problemes complexos és un error molt infantil. (100 curiositats de la medicina, Daniel Closa)

  ResponElimina
 13. Moltes gràcies a tots els que heu llegit i comentat les frases que vaig triar un cop tancat l’any de lectura. M’alegro que us agradi aquesta idea i que fins i tot alguns tingueu ganes de fer-vos-la vostra també. Jo ho seguiré fent, apuntaré les frases a la meva llibreta especial, i fer-ne tria per fer aquest post és contribuir a que no quedin escrites i oblidades allà, ja que les torno a repassar totes per saber quines posar. Moltes mereixen ser recordades.

  Mireia, estic segur que no et perds res, sóc jo que no em sé estar de fer llistes i apuntar coses. No llegeixo amb la llibreta al costat, però si sóc a casa, no em costa gens anar-la a buscar si trobo una frase interessant. De fet, si sóc davant de l’ordinador només em cal allargar el braç fins l’estanteria on és. I si sóc fora, o bé l’apunto en algun paper per després copiar-la, o miro de recordar la pàgina, i quan en qualsevol moment penso en la llibreta, em ve la pàgina al cap i recupero la frase.

  maria, ja t’he dit més d’un cop que ho deixis estar amb Murakami, si no t’atrapa, no ho farà mai. Com que jo el seguiré llegint, tu llegeix les frases que jo et poso i ja convalida!

  Carme, potser algunes se t’escapen, però de vegades ens penges frases o fragments al teu blog també, i això vol dir que també t’ho fixes, i que moltes no es perden. D’en Dan només he posat una frase, però no és l’única que vaig apuntar a la llibreta del seu llibre, que per ser un llibre de divulgació, déu n’hi do les reflexions que deixa anar en petites píndoles. De frases n’apunto força, però en aquests reculls només us n’ensenyo unes quantes, les que em semblen millors (almenys en el moment de triar-les, que això influeix també), però és que si no seria força pesat.

  Maurici, una de tantes maneres de dir que cal anar amb els ulls ben oberts, però ben trobada.

  Gemma Sara, aquesta frase la vaig triar perquè em va semblar molt encertada. Com a frase pot semblar paranormal, però penso que retrata bé una realitat. Els nostres punts més febles solen ser els més amagats, no volem que se sàpiga, i sovint fem gala justament del contrari. Hi ha una dita castellana que ho explica bé, aquella de ‘dime de que presumes...’. Ens fem forts en els punts en els que menys ens en sentim. Quan ens troben aquest punt feble estem venuts, així que l’hem de defensar amb ungles i dents. Et convenço?

  Pons, no trio les frases per divertides o perquè expliquin coses del llibre que llegeixo, sinó frases que diuen alguna cosa o que m’han agradat per motius diversos. La que vaig triar de ‘Mort’ no em sembla graciosa, i pot semblar una mica frívola, però tinc tendència a pensar que els humans tenim menys influència en la nostra terra i menys importància de la que ens atribuïm habitualment, em va semblar una bona manera de dir-ho. De frases com les que dius n’hi ha moltes en aquests llibres, o almenys de l’estil, però no són el tipus de frase que apunto.

  La, 2013 va ser un any de moltes lectures, dubto que mantingui el ritme aquest 2014. La llista completa està al meu altre blog, el Bona Nit, si vols fer-hi un cop d’ull.

  ResponElimina
 14. Myself, s’ha d’anar una mica amb compte a l’hora d’extrapolar la qualitat de les obres en funció de les frases que jo n’he extret. Són tres autors molt diferents. Murakami a mi m’agrada molt, però és d’extrems, o t’agrada o no t’agrada. Prova algun dels seus llibres coneguts, el més normal és començar per ‘Tòquio Blues’, que a més no és gaire llarg. Si t’agrada, tens una extensa bibliografia per gaudir, de la que podràs extreure nombroses frases interessants. Si no t’agrada, no cal que ho provis més. De Baixuli no en puc dir massa, només he llegit aquest llibre, que és força estrany, i força profund en reflexions. I Verdon és un autor de llibres d’intriga amb fortíssima càrrega psicològica, són best sellers de qualitat, podríem dir. A mi m’agrada força, he llegit tres llibres d’ell (que tenen el mateix protagonista), i ara que ja ha sortit el quart caurà a les meves mans tard o d’hora. Com que explora molt la ment dels personatges, sovint diu frases interessants.

  Jomateixa, ja sabeu que jo sóc un malalt que ho apunta tot i fa llistes de qualsevol cosa. Tinc una llibreta molt maca, decorada com un llibre antic, que és ideal per la tasca d’apuntar frases. N’apunto força, i un cop l’any faig una tria per ensenyar-vos-la. Segur que algun cop en llegiràs alguna que et sonarà d’alguna de les lectures que compartim.

  Kweilan, l’excel•lència no l’he trobat, però alguns llibres destacables sí que he llegit, i han estat una bona pila en total.

  Botika, doncs com la maria, no cal que t’esforcis més amb Murakami, que hi ha poc temps i massa llibres interessants per llegir. Les frases bones dels seus llibres ja les anireu trobant per aquí!

  Assumpta, l’any passat vaig fer això de les frases per primer cop, i va ser precisament perquè vaig tenir el dubte de traspassar la llista de lectura aquí, però és un post clàssic del Bona Nit, així que el vaig deixar allà, i vaig inventar-me un altre post pel pobret Llibres. Vaig dir que intentaria fer-ne una tradició, i ja veus, aquest segon any no he faltat a la meva paraula, intentaré seguir-ho fent, ja en tinc alguna de bona apuntada pel post de l’any que ve! Això sí que no ho he vist fer a ningú, i si et vols animar a fer-ho, encantat. La llista de lectura ens l’atribueixen a tu i a mi i no és just, però aquest sí que pot ser ben nostre.
  Ja era hora que algú destaques la frase del lector del RR Martin! A mi aquella m’agrada molt, i crec que com a lectors que som tots els que passem per aquest blog l’hauríem de destacar en massa! La del Verdon que dius està bé però és una manera com una altra de dir ‘no saps el que tens fins que ho perds’, personalment m’agrada més l’altra de les seves, que comentem amb la Gemma Sara. I la d’en Dan la tria també la Carme, també la trobo molt encertada.

  ResponElimina
 15. Quan un llibre t'atrapa és perfectament capaç de fer-te viatjar en l'espai, en el temps i en totes les dimensions possibles :-) Per això em va agradar tant la frase de RR Martin, la vaig trobar encertadíssima ;-)

  Val!! L'any que ve també selecció de frases :-DD (clar que... essent jo... sóc capaç de fer un post llaaaaaaaaaaaaaaaarg... ja veurem què faig hehehe)

  ResponElimina
 16. Molt interessant totes elles, però sens dubte em quedo amb: Un lector pot viure un miler de vides abans de morir. L'home que mai no llegeix només viu un cop. (Dansa amb dracs, George RR Martin). Jo aquesta frase la vaig llegir en un altre llibre i és totalment certa per que cada història que llegeixes passa a formar part de tu junt amb els personatges que l'han formada.

  ResponElimina