dimarts, 10 de desembre de 2013

100 curiositats de la medicina

Autor: Daniel Closa
Editorial, any: Cossetània, 2013
Gènere: Divulgació
Número de pàgines: 228
Llegit en: Català

La medicina és la mare de les ciències, es nodreix de totes les altres per aconseguir un objectiu molt clar: tractar malalts i salvar vides. Però aquest propòsit tan lloable no s'aconsegueix perquè sí, darrere dels grans èxits hi trobem molta feina, però també moltes sorpreses i molts cops de sort que han portat a descobriments importants. En aquest recull de píndoles científiques hi trobarem un bon grapat de curiositats sobre el nostre cos i com abordar les malalties, i també veurem la medicina des de tots els angles possibles. Des de l'encaparrada de l'Steve Jobs amb l'homeopatia, fins el llegat d'Henrietta Lacks, passant pels efectes placebo i nocebo, la controvèrsia de les vacunes o la misteriosa malaltia del lupus, que s'ha fet cèlebre a la sèrie House. Així fins a cent capítols curts dedicats als temes més diversos al voltant de la biologia, la fisiologia, la medicina i els metges.

Aquesta és la tercera entrega d'en Dan a la col·lecció 'De cent en cent' de Cossetània, i a qualsevol que hagi llegit algun cop el seu blog no li resultarà estrany que en destaqui la seva capacitat divulgativa. Sempre explica qualsevol tema de manera amena i entenedora, fa bo de llegir. Fer que la ciència estigui a l'abast de tothom no és fàcil, però ell ho aconsegueix amb nota. Això ho trobem en aquest llibre, però penso que el títol és erroni. Hi ha algunes curiositats de la medicina, però majoritàriament són curiositats de la fisiologia, del funcionament del cos i de les malalties, producte d'estudi d'altres disciplines com la biologia i la bioquímica.

En relació amb el que deia, m'esperava una altra cosa del llibre. No és que no m'hagi agradat, evidentment tots aquests temes m'interessen, encara que molts ja els coneixia, és genial llegir-los d'una manera menys acadèmica i més planera. Però he trobat a faltar coses com Mary la tifoidea o els collarets de tràquea (jo ja m'entenc), més anècdotes o procediments curiosos de la medicina, i no tant producte de la investigació biomèdica. En aquest sentit, és un molt bon llibre de divulgació, però que no ha respost a les expectatives que m'havia creat d'ell. Això sí, perfectament recomanable a qui li agradi entendre la ciència, aprendrà molt d'una manera senzilla i clara.

Puntuació: @@

5 comentaris:

 1. Cossetània l'ha encertat de ple amb aquesta col·lecció. Et pot interessar més o menys el tema i pot estar més o menys ben explicat, però el format i el títol dels llibres són un èxit rotund.

  ResponElimina
 2. A mi, com que m'han agradat els altres tres llibres del Dan en aquest format suposo que aquest també em farà el pes, tot i el "defecte" que li trobes. Potser li pots demanar a l'autor que pel proper faci sortir temes com el de la Typhoid Mary o el Pacient Zero, que tenen molt de suc!

  ResponElimina
 3. Em van agradar els altres dos que va s recomanar d'ell per això me l'apunto per llegir-me'l per descansar d'algun altre. Em fa pensar en un d'aquells llibres que pots llegir-ne dos de cop a la vegada.

  ResponElimina
 4. Aquest li agradaria a la mare. També l'anotaré.

  ResponElimina
 5. De tant en tant va bé llegir algun llibre d'aquests, una mica de divulgació m'agrada. No podria estar llegint sempre reculls d'aquests, però entren molt bé i resulten molt interessants. Gràcies pels comentaris que heu deixat.

  Maurici, jo també penso que estan força ben trobats. És un format per anar llegint amb calma, però a mi m'agrada empassar-me els llibres de principi a fi, i probablement fa que m'empatxi més del compte, però reconec que és una col·lecció molt interessant.

  Salvador, l'autor em va reconèixer personalment que no vaig errat, ehem... El llibre en realitat està molt bé, i aquest defecte només li pot trobar algú del ram. Jo m'esperava més anècdotes de la medicina, que n'hi deu haver a carretades, però hi ha molts capítols de fisiologia, curiositats del nostres cos, que estan molt ben explicades i que fan de bon recordar si has estudiat ciències biològiques, però senzillament no era el que esperava. Però crec que algú que no faci tanta distinció entre ciències el gaudirà molt, no descobrirem ara la gran capacitat divulgativa d'en Dan.

  maria, si ho fas així com dius, en gaudiràs segur. Hi ha moltes curiositats sobre el funcionament del nostre cos que són molt interessants, i anècdotes sucoses de la medicina, un bon llibre per anar llegint capítols i combinar amb altres lectures. Segur que t'agradarà si vas gaudir els altres, però aquest és una mica més específic.

  Jomateixa, quina mare més científica que tens! Penso que pot ser molt interessant per tots els públics, fes-li un cop d'ull tu també!

  ResponElimina