dilluns, 25 de febrer de 2013

Ombres en la nit

Autor: Ferran Torrent
Editorial, any: labutxaca, 2013 (Publicat per Columna el 2011)
Gènere: Intriga 
Número de pàgines: 245
Llegit en: Català

Durant la Segona Guerra Mundial els nazis van cometre autèntiques atrocitats. Matances, camps de concentració, experimentació amb humans... Però ara la guerra ja s'ha acabat i en plena penúria de la post-guerra, alguns grups organitzats de jueus, la Nakam, tenen intenció de fer pagar almenys part dels greuges comesos. En un d'aquests grups trobem el despietat Ariel Menashe i en Santiago Cortés, un gitano valencià que va ser retingut cinc anys a Dachau i que s'ha unit a la causa. Ells i els seus companys, moguts per l'odi, tenen com a objectiu acabar amb la vida de diversos capitostos nazis. Però acabaran embolicats en una trama de repercussió europea que inclou espionatge anglès i grups comunistes contraris al règim dictatorial. Els camins de tots els personatges convergeixen a València. Què està passant a la ciutat del Túria?

Havia llegit que aquest llibre distava de l'estil de Ferran Torrent i que abraçava una temàtica que se li escapava una mica. Com que a mi encara se m'escapa més, l'he trobat un llibre interessant per les intrigues que explica. Una mica embolicat, perquè surten uns quants personatges que costa entendre quines intencions tenen, i el misteri arriba fins el final. L'escriptura de l'autor és força planera, però en aquest cas s'estalvia l'humor irònic perquè no fa al cas. Potser sí que la història li ve una mica gran, no puc dir que m'hagi semblat del tot versemblant.

Segurament no és la seva millor novel·la, però es deixa llegir i és prou absorbent. Algunes escenes, les més violentes, li fan guanyar punts al costat d'un fil conductor que no sempre és tan fluid, però que tampoc no s'atura mai. Probablement, un llibre amb aquest argument per part d'un autor estranger seria molt més llarg, amb molta més palla, però semblaria, i repeteixo, semblaria més consistent. Em venia de gust tornar a llegir Torrent. La part bona és que, com que en aquest llibre no acaba de ser 100% ell, encara me'n queden ganes, i crec que el tornaré a llegir aviat.

Puntuació: @@@ (generoses)  

10 comentaris:

 1. Sempre m'han vingut ganes de llegir un llibre de Ferran Torrent. M'agrada com pensa i els articles que escriu en algun diari.
  M'apunto la recomanació perquè aquest és d'aquells autors que tinc pendents.^-^

  ResponElimina
 2. Les escenes violentes li fan guanyar punts?... Aisss... estic especialment puafff... així que si hi ha escenes violentes no m'agrada, apa!

  Sí, miri... bona nit... (res, que m'ha vingut al cap aquesta ximpleria hehe)

  ResponElimina
 3. Ho confesso: no he llegit mai res d'aquest home. Algun suggeriment per on començar?

  ResponElimina
 4. PP, corrupció, nazis, tot cap a València!

  ResponElimina
 5. Ara també n'estic llegint un d'aquesta temàtica, així que passaré d'aquest per no carregar-ho massa.

  ResponElimina
 6. Doncs jo me l'apunto, perquè tot i que has estat generós valorant-ho, no és gaire llarg i sembla fàcil de llegir. Jo només he llegit "Gràcies per la propina" i em va agradar.

  ResponElimina
 7. La novel·la et convida a llegir sobre la post-guerra, sobre el NAKAM i ODESSA.

  ResponElimina
 8. Moltes gràcies a tots pels comentaris en aquesta ressenya. Ferran Torrent és un escriptor notable i ja feia temps que pensava en tornar a llegir-lo. Potser aquest no és el seu millor llibre, però sempre val la pena. Ja aviso que em sembla que hi tornaré aviat.

  Maria, és una veu força crítica, especialment de la seva terra València. Un home peculiar, però que val la pena llegir i escoltar. Jo et recomanaria que comencessis per algun altre llibre d'ell, però tampoc no n'he llegit tants, així que no et puc aconsellar.

  Assumpta, hi ha algunes escenes violentes força aconseguides, que te les imagines en una pel·lícula. Pensa que surten espies, terroristes i aquestes coses, ha d'haver-hi certa violència, però tampoc et pensis que és descabellat. No cal que el tinguis en compte, però tampoc no et semblaria per tant, potser.

  Maurici, potser és just el segon llibre que llegeixo d'ell, potser en vaig llegir algun altre, però fa molt temps, així que no et puc dir cap llibre concret. Parlen bé de 'Societat limitada', penso que el buscaré per llegir-lo, però no et puc dir si està bé o no ara per ara.

  Pons, a València hi tenen un bon percal, i Ferran Torrent no estalvia mai malfactors en aquella terra!

  Jomateixa, ara m'has encuriosit, quin estàs llegint? Segur que és molt diferent a aquest, però.

  Botika, segurament té llibres millors. Precisament, 'Gràcies per la propina' és un dels que tinc al cap llegir, em sembla que els meus pares el tenen a casa i no serà difícil d'aconseguir i miraré de trobar també 'Societat limitada', que n'he sentit a parlar bé.

  Josep, efectivament, com que sóc molt inculte en aquests temes no sabia què era real i què s'inventava l'autor, però vaig comprovar que el NAKAM va existir de veritat. Més enllà no aprofundiré, no hi estic massa interessat més enllà de les novel·les.

  ResponElimina
 9. M'apunto aquest llibre! Te bona pinta i sempre m'he volgut llegir un llibre de Ferran Torrent. Pasa't pel nostre blog si us plau! Escrivim textos propis, si t'agrada fes-te membre! Moltes gràcies!

  ResponElimina
 10. mmmm ola me aseis un resumen del livro q no me lo kiero leer,
  gracias

  ResponElimina