dimarts, 4 de desembre de 2018

400 llibres ressenyats

És tradició en aquest blog que, quan s'arriba a un número rodó de ressenyes, s'ha de mirar enrere i fer una mica d'estadística de tot el que he ressenyat. El 'Llibres, i punt!' ja compta amb 400 ressenyes, cosa que em fa molt content. Anem a repassar una mica els números!

Els llibres de ficció segueixen sent els meus preferits, encara que de tant en tant m'agrada llegir algun assaig o no-ficció. En total, comptant les biografies, constitueixen només el 4.5% dels llibres ressenyats. Els gèneres que més toco són la narrativa, que en ser tan genèric ja acumula 137 volums (34%), la novel·la negra puja i es posa en segon lloc, 51 volums (13%), intriga 49 (12%), els relats 36 (9%), ciència ficció 20 (5%) i fantasia 17 (4%). Com que les xifres comencen a ser altes, els percentatges no varien massa, perquè tampoc he canviat massa els meus hàbits lectors.

Si parlem d'autors i autores, les 400 ressenyes són de 232 mans diferents. Si mirem la progressió entre els altres resums, tenim 67, 126 i 176. Això vol dir que, tot i tenir uns quants autors de capçalera, també diversifico molt les lectures i m'agrada conèixer noves veus. Però si parlem dels clàssics de la casa, Salvador Macip s'ha destacat amb 23 ressenyes, seguit de molt a prop per Haruki Murakami amb 21. Molt lluny, trobem en Lluís Llort amb 9, Agatha Christie, Daniel Closa i Roald Dahl amb 7, Albert Sánchez Piñol, Terry Pratchett i George RR Martin amb 6 i Henning Mankell i Arnaldur Indridason amb 5. Però les ressenyes no ho són tot, perquè jo tenia una vida abans de tenir un blog! Si no parlem de ressenyes, sinó de llibres llegits, encara guanya Murakami amb 24 i en les primeres posicions també hi ha Robin Cook amb 21 i Neal Stephenson amb 11. Es pot consultar a l'apartat Top Ten d'autors i autores.

Si els classifico per procedència, dels 232 escriptors i escriptores 97 són dels Països Catalans, 25 de nous en les darreres 100 ressenyes. Un total de 8 són de l'Estat espanyol, amb només 2 de nous. 127 són de la resta del món, amb 29 de nous. Això vol dir que el 42% són producte de proximitat, el 55% són d'importació i només el 3% són de l'Estat. 168 són homes i només 64 són dones, 72-28%. Això és una diferència molt gran i sempre ho destaco perquè no m'agrada tanta desigualtat. El que sí que puc dir és que dels últims 100 llibres, entre els 56 nous autors i autores que s'han incorporat a la llista, trobem 31 homes i 25 dones, 55-45%. Això vol dir que vaig millorant en aquest aspecte i a més estic descobrint un munt d'escriptores molt interessants. Ara m'hi miro més a l'hora de triar. Però els percentatges de llibres llegits no són tan esperançadors. Aquest any he llegit 65 llibres escrits per homes, 33 escrits per dones i 2 de mixtos, que fan un total de 312 llibres escrits per homes, 86 escrits per dones i 2 de mixtos.

Sempre que puc llegeixo en català, això es reflecteix molt en els números. Dels 100 darrers llibres, 93 eren en català, 4 en espanyol i 3 en anglès. Això fan un total de 321 (80%) en català, 64 (16%) en espanyol i 15 (4%) en anglès. El percentatge de català està pujant. I també ho fa la quantitat d'originals en català que llegeixo, que dels darrers 100 llibres han estat 46 originals en català, per un total de 155 (39%). Deixant de banda els 79 llibres llegits en castellà o anglès, els 166 restants són traduccions d'altres llengües al català. Els originals en anglès segueixen sent majoritaris, i a banda del japonès i el suec, també hi ha italià, francès, portuguès i fins i tot polonès o coreà o turc.

I pel que fa a les editorials, cada cop llegeixo més editorials petites que tradueixen i publiquen en català. Aquestes es van fent un lloc a les primeres posicions de les ja 95 editorials que he llegit, 12 noves en les últimes 100 ressenyes. La classificació encara l'encapçala sobradament Labutxaca amb 64 llibres, però només n'he llegit 4 de nous dels últims 100. Empúries ja n'acumula 27 (7 nous), seguit per La Campana amb 20 (8 nous), Columna amb 16 (4 nous), Debols!llo amb 16 (però cap de nou, són tots dels primers temps del blog), Edicions 62 15 (5 nous), La Magrana 11 (6), Proa 11 (1), Periscopi 11 (6), L'Altra 10 (5), Males Herbes 10 (3), Quaderns Crema 9 (2) i Cossetània 7 (2). 

I aquest és el resum dels primers 400 llibres ressenyats en el meu estimat blog. Arribarem als 500? Quina xifra més meravellosa seria. Aviat tornaran les ressenyes, que ja sabeu que sempre porto un llibre o altre sota el braç. Moltes gràcies per llegir-me i comentar-me!

10 comentaris:

 1. M'agradaria veure en quina mena d'arxiu/base de dades/full de càlcul tens desada tota aquesta informació ;)

  Felicitats noi!

  ResponElimina
 2. No series tu si deixessis de fer aquest tipus de post. :-D
  Van més enllà de ser una recopilació estadística. Aquest munt de números són un bon resum de la "feina" que has fet com a lector i se t'ha de felicitar, sens dubte.

  Nota: "feina" entre cometes perquè ja saps que jo també considero la lectura un plaer i que, en cap cas, l'assumeixo com una obligació.

  ResponElimina
 3. Els 500 els veig fàcil, home! Això ja ho tens! Compta que 15 o 20 ja seran meus :). Potser no soc l'autor que més llegeixes, però per ressenyes acabo l'any guanyant a l'amic Haruki, així que jo content!

  ResponElimina
 4. Enhorabona, XeXu! El Llibres i punt ha crescut molt i molt!

  Jo llegeixo pocs blogs de ressenyes, quan busco i compro llibres em deixo portar quasi sempre per la meva intuïció del moment. Però el Llibres i punt, per a mi és tot un referent.

  Estic segurísssssssssssiiiiima que a les 500 ressenyes hi arribes.

  ResponElimina
 5. Ohhh, són moltes eh!
  No dubto que al 2019 arribaràs a les 500.

  (hauries de fer una infografia amb les estadístiques... són molt interessants tantes dades! :D)

  ResponElimina
 6. Endavant! Queda molta pàgina per viure i molta tinta per llegir.

  ResponElimina
 7. carai tota una fita !!!!! felicitats !

  ResponElimina
 8. 400! Déu n'hi do! Està molt bé això de fer-se una estadística personal, per alguna cosa ha de servir el blog, no només per recomanar-nos als teus lectors els llibres que llegeixes.
  Moltes felicitats, i espero seguir-te fins al 500 i més enllà.

  ResponElimina
 9. Moltes gràcies a totes i tots els qui heu passat per aquí per donar-me l'enhorabona. 400 ressenyes em semblen moltes, però ja sabeu que en gaudeixo molt. Quan acabo un llibre apunto, a més, un munt de dades que es veuen reflectides en aquests resums de centena. Així ajunto dues de les meves obsessions: la lectura i les llistes! Gràcies novament, a pel mig miler! Acompanyeu-m'hi, eh!

  Maurici, m'agrada molt que em facis aquesta pregunta, hahahaha! La veritat és que algunes de les estadístiques me les dóna el mateix blog, com per exemple el número d'autors/es diferents. Però els càlculs, fins aquestes 400 ressenyes, els feia en una llibreteta i posant palets després de cada lectura, t'ho pots creure?? Com que sóc un malalt d'apuntar coses ja m'anava bé. Però com que sempre acabava trobant errades, des d'ara endavant tot quedarà registrat en un full d'excel, el mateix en el que ja apuntava totes les lectures que feia ja des d'abans de tenir el blog, on vaig afegir les despeses en llibres que han valgut un post en el Bona Nit ara fa poc, i que ara servirà també per calcular les estadístiques per aquests resums. M'ha costat 400 ressenyes, però ara tot serà més fàcil i espero que fiable!

  McAbeu, ja n'hem parlat altres cops, la lectura és un plaer i un vici, però jo trobo la gràcia en fer estadística de les lectures que faig. També hem comentat diverses vegades que tant les llistes de final d'any com aquest blog m'han empès a llegir més i més per superar registres. Això és com posar-se pressió a un mateix, però en gaudeixo tant que em té ben enganxat. Llegir, fer ressenyes i estadístiques és tot un. Tard o d'hora ho deixaré de fer i em quedaré només amb la lectura, però ara per ara se'm faria difícil deixar de fer-ho!

  Salvador, si et veus capaç d'escriure i publicar 20 llibres en dos anys, jo seré capaç de llegir-los i ressenyar-los. La pilota està a la teva teulada. Què fas llegint blogs? Va, a escriure!

  Carme, gràcies per les paraules Carme. Està molt bé que compartim lectures de tant en tant, no sempre coincidim en gustos, però també ens hem fet bones recomanacions. Serà un plaer seguir-te tenint per aquí sempre que parli d'algun llibre que t'interessi.

  Eli, al 2019 no, animal! Si aconsegueixo mantenir el ritme actual, cosa que dubto molt, la ressenya 500 podria publicar-se, com a molt d'hora, el novembre o desembre de 2020. I a saber on estaré jo a finals del 2020! De totes maneres, intentaré que sigui així, però no m'hi comprometo! Ja havia pensat que estaria bé fer algun gràfic per il·lustrar tots aquests números, però un cop tenia el post escrit em va fer mandra. Va, si arribo a les 500 miraré de fer alguna coseta més gràfica!

  Lleixes, per sort! I tu ho has dit, viure els llibres és el que m'agrada, no només llegir-los. D'aquí que els tregui tant suc.

  Elfreelang, gràcies, a seguir llegint!

  Botika, li algú pot portar les estadístiques de les lectures d'aquesta manera, aquest sóc jo, que sóc un malalt d'apuntar-me coses i dades i més dades. M'agrada molt i forma part del procés de lectura. Aquesta és la meva manera de compartir tot això amb vosaltres. Sort que només m'heu d'aguantar les dèries cada 100 llibres, hahaha. Espero seguir compartint-ho molt temps.

  ResponElimina
 10. M'encanten les estadístiques, encara que em fa molta mandra fer-ne.
  Felicitats!!!!

  ResponElimina