dimecres, 15 d’agost de 2018

Balanç fins a la matinada

Autor: Manuel de Pedrolo
Editorial, any: Selecta, 1963
Gènere: Narrativa
Número de pàgines: 316
Llegit en: Català
Premis: Sant Jordi 1962

Les coses a casa d'en Rogeli no estan bé. Ja és gran, fa uns anys que va deixar la fàbrica, els seus tres fills ja fan la seva i la relació amb la seva dona no pot ser més freda i distant. Com que ja no treballa, es veu obligat a fer tota mena de feines de casa sense protestar i a deixar-se tractar com un drap brut pels de casa. Com és possible que hagin arribat a aquesta situació? Si ell era el senyor de la casa, l'amo. Com s'ha pogut degradar tant. Emparat per la solitud de la seva cambra, una nit es posa a recordar esdeveniments de la seva vida que l'han portat fins al moment actual, en el que ja no es reconeix ni a ell mateix. A mesura que va retrocedint en el temps, serà conscient d'aquells moments crucials que el van fer anar cedint terreny i perdre el respecte dels seus. Fins quan es remunten els greuges? Té tota la matinada per pensar-ho.

El llibre explica, en capítols llargs, els moments clau que han portat en Rogeli, un home miserable i pocapena, a la situació actual, retrocedint en el temps en un període que va de 1953 a 1913. Ens posarà molt en situació per arribar a un fet culminant que va marcar un abans i un després en el respecte que li tenien. Malgrat que no es pot negar la impagable prosa de Pedrolo i una gran capacitat imaginativa, el llibre es fonamenta sobre els pilars del masclisme més recalcitrant, de manera que per més que mostri a la Rosa, la dona d'en Rogeli, com un ogre, en realitat aquest llibre no podria escriure's en l'actualitat, ja que l'imaginari col·lectiu ha canviat molt i la majoria d'actuacions i idees d'en Rogeli tampoc no serien acceptables. Més enllà d'això, en ser una primera edició el vocabulari també està molt desactualitzat, va ser escrit a finals dels anys 50 i es nota. Tot i així, la història és molt realista i ben explicada, un llibre sòlid i ben pensat, amb aquest plantejament original d'un home fent memòria en sentit temporal invers. El penalitza el context, però no pas l'execució.

El llibre se m'ha allargat per diversos factors. Un d'ells per l'edició antiga amb lletra minúscula i atapeïda. També és molt descriptiu i detallat, i això de vegades costa d'empassar. Em va costar una mica entendre de què anava la pel·lícula, però quan me'n vaig adonar va pujar enters. Sense fer-se pesat, costa una mica de llegir, però ja dic que té un plantejament original i està ben trobat. La capacitat de descriure la realitat del moment per part de l'autor és molt notable, tot i que sigui una realitat que no ens agrada. No és que el patriarcat i la masculinitat ferida no existeixin avui en dia, però aquí ens els mostra tan explícitament que et fa arrufar el nas més d'un cop. Reconec que aquest autor no m'apassiona tant com a alguna de la gent d'aquí, però no tanco la porta a anar descobrint la seva extensa bibliografia. A més, ara és fàcil, que han reeditat unes quantes obres seves en motiu del centenari del seu naixement!

Valoració: @@ i mitja

5 comentaris:

 1. Ostes, has trobat una edició històrica! Alguns llibres seus acusen el pas del temps, però té algunes joies, encara...

  ResponElimina
 2. Fa alguns anys que el vaig llegir aquest però recordo que em va agradar força, per això te'l vaig recomanar.
  N'hem parlat alguna altra vegada que alguns llibres de Pedrolo no han envellit bé i es nota molt el temps que fa que van ser escrits, n'estic d'acord i segur que aquest en pot ser un exemple però, així i tot i posada en el seu context, aquesta "biografia al revés" a mi em va enganxar.

  ResponElimina
 3. Doncs jo crec que em pot agradar, ja no només perquè sigui d'en Pedrolo, sinó perquè com que sóc més gran que tu aquests trets masclistes dels 50 els puc entendre millor, sóc posterior a aquesta època però he viscut en part aquesta societat explícitament masclista de què parla.

  ResponElimina
 4. Pedrolo és molt Pedrolo, ja ho sé, però ell i jo no ens acabem d'entendre. Seguirem provant, a veure què. Moltes gràcies per comentar.

  Salvador, vaig comprar-lo per internet, no sé si a Amazon, perquè no el trobava enlloc, i em va arribar aquesta edició. He intentat tractar-la el millor que he pogut tot i que semblava que se m'havia de desfer a les mans! Jo penso que sí, que la seva escriptura està molt desactualitzada, però s'accepten recomanacions.

  McAbeu, t'he de demanar disculpes perquè recordava perfectament que me l'havies recomanat tu (per això he llegit aquest i no qualsevol altre), i em vaig descuidar de posar-ho a la ressenya, com solia fer abans, però feia tant temps que no llegia un llibre especialment recomanat que no hi vaig pensar a posar-ho. Bé, el llibre està ben plantejat i és original, i diria que a la seva època segur que estava molt ben escrit, però ara està desactualitzat. Efectivament, ha envellit malament i pel que dieu no és només aquest llibre, és l'autor en general, i no sé què ho fa que alguns autors envelleixin malament i d'altres d'igualment antics o més ens semblin molt més actuals.

  Botika, doncs ja ho saps, a per ell! A veure si el trobes a la biblioteca o te'l poden portar. Jo el vaig comprar per internet perquè no el trobava.

  Gràcies Pitt Tristán.

  ResponElimina