Autor: Miquel de Palol
Editorial, any: Angle Editorial, 2017
Gènere: Narrativa
Número de pàgines: 247
Llegit en: Català

De vegades els veïns poden ser molt molestos, però el nostre protagonista fa la creu al seu veí Martí Pelegós només veure'l. S'acaba de mudar a un nou pis, i en Martí, bevedor i fumador empedreït, només truca al seu timbre per donar-li la benvinguda, però el nostre home sap de seguida, i sense pensar-s'ho dos cops, que l'ha de matar. No sap com, ni quan, ni quines situacions propiciaran la seva Acció, però acabarà matant en Martí. Li resulta insofrible. Comença així un espiral filosòfic i introspectiu que portarà al protagonista a analitzar el que es planteja fer des de la perspectiva de grans pensadors de la història, i a ordir un pla que passa, curiosament, per anar-se'n al llit amb tots els personatges femenins de la trama. Sociòpata, misogin, masclista... ho té tot el protagonista.

El plantejament d'aquest llibre és molt atractiu: algú que decideix matar el seu veí de seguida que el coneix. Això és el que em va portar a llegir-lo. Fa pinta d'història plena d'humor negra i molt irònica, però no és això el que trobarem a 'Què!'. O no només. Hi trobarem un protagonista desagradable, escatològic i obsessionat amb el sexe que passa la major part del temps justificant el crim que pretén cometre amb infinites referències a autors clàssics de tota mena. Més una reflexió que frega l'assaig, que no pas una obra de ficció. No es pot dir que sigui un personatge que es faci estimar, tot el contrari. Tampoc no hi trobarem una prosa senzilla, de cap manera. Un gran domini del llenguatge, però que a estones frega l'elitisme desmesurat, i d'altres el desvergonyiment més absolut. Barreja digressions erudites amb el gamberrisme més pur, i la combinació és difícil de pair. La trama no va massa enlloc, i fins i tot diria que vaig intuir el final (encara que no del tot) abans de la meitat del llibre.

Vol dir això que és un mal llibre? No necessàriament. El que sé segur és que no és un llibre, i molt probablement tampoc un autor, per a mi. M'ha semblat brut i desagradable, i molt carregós en els paràgrafs on només divaga. No n'he gaudit, i només m'ha interessat en algunes fases, com per exemple el final, en que s'intueix cert intent de tancar el cercle de manera notable, però no m'ha acabat de quedar clar si només eren imaginacions meves. Si aquest és el llibre més explicatiu de l'autor, serà difícil que torni a intentar-ho amb ell. Què hi farem, senzillament hi ha autors que no són per nosaltres, i no passa res.

Valoració: @