Autor: Neil deGrasse Tyson
Editorial, any: Edicions 62, 2017
Títol original, idioma, any: Astrophyics for People in a Hurry, anglès, 2017
Gènere: Divulgacó
Traductora: Núria Parés
Número de pàgines: 184
Llegit en: Català

En Neil deGrasse Tyson és el divulgador científic que va prendre el relleu a Carl Sagan en la sèrie de documentals anomenats Cosmos. El seu camp investigador és l'astrofísica i val a dir que és capaç d'explicar conceptes realment difícils de manera planera, entenedora i aportant un toc d'humor molt personal. En aquest llibre pretén fer-nos una repassada general dels coneixements que tenim actualment en astrofísica, i això no vol dir només parlar de planetes i galàxies llunyanes. A l'espai hi ha molts misteris i per anar-los resolent els investigdors han hagut de posar-hi ingeni al llarg del temps. Així doncs, no només descobrirem com es va formar l'univers que coneixem, sinó com ens ho hem fet per anar aprenent tot això. Ah, i fins i tot sabrem com s'ho podrien muntar els extraterrestres per descobrir-nos a nosaltres!

Aquest és un llibre ben estructurat i que ens fa un recorregut per uns coneixements que la majoria de nosaltres desconeixem i se'ns escapen. Però per aproximar-nos a entendre l'univers, la seva distribució i el seu coneixement també necessitarem alguns conceptes que ens toquen de més a prop, com les radiacions electromagnètiques i la física departícules. Mons fascinants que acaben sent eines per saber d'on (i de quan) venim i cap a on anem. Neil deGrasse ho explica molt bé, i amb gràcia, pero no es pot evitar que ens perdem, perquè l'astrofísica no és fàcil per més bon divulgador que siguis. I ell ho és, però quan ens parla de matèria fosca, o d'energia fosca, de camps gravitacionals i trajectòries planetàries, el que acaba donant voltes és el nostre cap.

Tot i així, m'ho he passat bé llegint-lo, no és el primer llibre de divulgació d'aquest tipus que llegeixo malgrat que dista molt del meu camp de coneixement i no ho entenc pas tot. Però no em rendeixo, i menys si qui m'ho explica és aquest autor, que em va encantar a Cosmos, i m'ha tornat a atrapar amb aquest llibre. Una lectura força estimulant, però tampoc no es que es pugui recomanar a tort i a dret, és perfectament comprensible que aquests temes deixin indiferent a molta gent. Encara que, qui no porta un petit astronauta a dins?

Valoració: @@@