Autor: Jo Nesbø
Editorial, any: labutxaca, 2011
Títol original, idioma, any: Sorgenfri, noruec, 2002
Gènere: Novel·la negra
Traductora: Laia Font
Número de pàgines: 495
Llegit en: Català

Un atracament molt ben planejat, que a més ha de lamentar una víctima mortal, té capficat a en Harry Hole, inspector d'homicidis d'Oslo. La policia està completament despistada. No sembla un atracador com els habituals, es tracta d'un especialista. Sort de l'ajuda de la Beate Lønn, una experta en anàlisi de vídeo del departament de robatoris que posa una mica de llum a l'assumpte. Per acabar-ho d'adobar, la Rakel ha hagut de marxar a Moscou amb el seu fill Oleg per negociar-ne la custòdia, i mentre ells són allà, en Harry rep la trucada de l'Anna Bethsen, una antiga amant que el convida a sopar a casa. Al final accepta, però s'acaba despertant a casa seva amb una ressaca de cal Déu, no recorda res de la nit amb l'Anna, i a sobre ella apareix morta unes hores després. Un robatori aparentment perfecte i la mort d'una antiga amant, dos casos que portaran a l'indisciplinat Harry Hole de corcoll, i qui sap si tenen alguna relació.

Aquest és el primer llibre que llegeixo de l'autor i va caure a les meves mans de manera casual. Es veu clarament que forma part d'una sèrie perquè fa referència a casos antics i al continu de la vida dels personatges, de manera que hi ha 'spoilers' si no has llegit els anteriors. Es tracta d'una història, o de dues històries, molt complicades i enrevessades fins el punt que et pots perdre una mica, i alguns noms en noruec tampoc ajuden a situar-se, però tot i això és un llibre que es llegeix amb interès i agilitat, sap mantenir la intriga i la tensió lectora. Per fer-hi crítiques, diria que els malfactors són extremadament intel·ligents, una mica massa potser, i això fa perdre versemblança. En canvi, m'han agradat els canvis de perspectiva de la narració i els salts en el temps i l'espai, a petita escala però donen un plus.

Feia temps que sentia parlar de Jo Nesbø, gairebé em perseguia, però fins ara no havia trobat el moment d'iniciar-me en la seva obra. I ja puc dir que no serà l'únic llibre que llegiré d'ell. En conjunt trobo que és un bon llibre de novel·la negra, amb un protagonista fosc, obsessionat amb la feina, alcohòlic, però sobretot bona persona. Vaja, com marquen els cànons. Una escriptura notable, pel que és el gènere, i es centra en la investigació policial, com a mi m'agrada. Potser una mica llarg i embolicat, però suposo que també és acostumar-se a l'estil. L'únic que em sap greu és que si llegeixo llibres anteriors ja sabré les coses que passaran, segurament continuï des d'aquí amb les aventures d'en Harry Hole.

Puntuació: @@@ i mitja